Srpski latinica  English
Републички геодетски завод
О нама
Закони, прописи и документа
Актуелни документи
EuroGeographics - Недељни преглед новости
Међународни пројекти
Издања РГЗ-а
Информатор о раду РГЗ-а
Информације од јавног значаја
Инспекцијски надзор
Регистар издатих сагласности за издавање и стављање у промет картографских публикација
Финансијски план
Јавне набавке, тендери и огласи за посао
Геодетско образовање
Јединствена евиденција стамбених заједница
Медији о нама
Уживо из РГЗ-а
Линкови
Контакт
За медије

12.9.2016.

Eurogeographics - Недељни преглед новости у политикама

2016. година – 37. Недеља

Комисија објавила радни документ којим се оцењује имплементација INSPIRE

Радни документ Комисије даје оцену које је идентификована у програму Регулаторна примереност и учинак (REFIT). Овај документ има за циљ да утврди да ли је INSPIRE директива и даље сврсисходна на половини њеен имплементације, што је у ширем смислу у складу са Смерницама за боље регулативе. На основу анализе прикупљених доказа, документ одговара на кључна питања евалуације кроз разматрање ефективности, ефикасности, релевантности и кохерентности, као и додате вредности циљева и спроведених акција за ЕУ.

У најкраћим цртама, евалуација је указала да је INSPIRE директива и даље у великој мери сврсисходна, али да је потребно да се на нивоу ЕУ и Држава чланица уложе додатни напори на превазилажењу области у којима је до данашњег дана ефективност била субоптимална, као што су рецимо политике за податке. Координација на националном нивоу и на нивоу ЕУ је добро успостављена, али постоји простор за побољшања, а нарочито у вези са националном координацијом са иницијативама „Опен Дата“ и е-управе. Извештај је доступан на следећем линку.

Комисија дефинисала политику фер коришћења – нацрт акта за имплементацију

Као што је предвиђено у правилима за укидање роминг накнада у јуну 2017. године, Комисија је презентовала нацрт акта за имплементацију којим се дефинишу различите мере за њихово адекватно функционисање. Први нацрт је објавлјен 5.9.2016. године, али су службе Комисије, по налогу, повукле нацрт и раде на новој верзији.

Специфични параметри нацрта обухватају политику фер коришћења којом се спречава злоупотреба: на пример, ако корисник купи СИМ картицу у другој држави ЕУ у којој су домаће цене ниже да би је користио у својој земљи, или ако корисник стално борави у иностранству са домаћом претплатом из своје земље. Такве ситуације могу имати негативан утицај на домаће цене, а у крајњој линији и на све кориснике. На основу резултата јавне расправе, Комисија предлаже приступ који је у складу са потребама Европљана: корисници би требало да имају могућност роминга по локалним ценама највише 90 дана годишње. Радници на граници који се свакодневно повезују на мрежу код куће се не могу сматрати корисницима сталног роминга.

Ротација председавања Савезом: одлука о измени редоследа

Европски пројекат „Big Data Europe“ је креирао алате којима ће технологије „Big Data” бити доступне и онима који нису ИТ експерти. Платформа Big Data Europe је пројекат у оквиру програма „Horizon 2020“, који има за циљ изградњу друштва које се заснива на знању и иновацијама, у циљу јачања конкурентности европске привреде. Поред Fraunhofer IAIS, на пројекту учествују и следеће институције и предузећа:

AgroKnow (ГР), CESSDA (НО), Национални центар за научна истраживања (ГР), ERCIM (ФР), ERTICO-ITS Europe (БЕ), Сателитски центар Европске уније (ЕС), Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација FAO (ИТ), Институт за примењену информатику (InfAI) e.V. (НЕ), Kentro Ananeosimon Pigon Ke Exikonomisis Energeias (Центар за обновљиве изворе енергије, (ГР), Национални и каподистрански универзитет у Атини (ГР), The Open PHACTS Foundation (ВБ), Tenforce (BE), Semantic Web Company (AT), VU University (NL) и W3C (FR).

Штампа стране Слање web стране
Горе
Републички геодетски завод 2000-2017 | Услови коришћења