Srpski latinica  English
Републички геодетски завод
О нама
Закони, прописи и документа
Актуелни документи
EuroGeographics - Недељни преглед новости
Међународни пројекти
Издања РГЗ-а
Информатор о раду РГЗ-а
Информације од јавног значаја
Инспекцијски надзор
Регистар издатих сагласности за издавање и стављање у промет картографских публикација
Финансијски план
Јавне набавке, тендери и огласи за посао
Геодетско образовање
Јединствена евиденција стамбених заједница
Медији о нама
Уживо из РГЗ-а
Линкови
Контакт
За медије

03.10.2016.

Eurogeographics - Недељни преглед новости у политикама

2016. година – 40. Недеља

Комисија предлаже обавезан Регистар транспарентности за све институције ЕУ

„Институције ЕУ морају сарађивати како би поново задобиле поверење грађана, што значи да морају да буду отвореније у свему што раде. Грађани имају право да знају ко покушава да утиче на законодавство ЕУ. Предложено је једноставно правило: за састанке са доносиоцима одлука је потребна претходна регистрација. У регистру ће грађани моћи да виде ко лобира, у чије име и колико троше.“

Комисија је предложила Међуинституциони споразум (МИС) којим ће се успоставити робусан систем који обезбеђује транспарентност активности лобирања, који ће се заснивати на постојећем добровољном Регистру транспарентности Парламента и Комисије. Комисија предлаже да све три институције, уз Савет, подлежу истим минималним стандардима по први пут. У складу са овим предлозима, састанци са доносиоцима одллука из ове три институције би били условлјени претходном регистрацијом у Регистру транспарентности. Предлог такође појашнјава обим активности и тела која су обухваћена, подржава праћење и ефективно спровођење Кодекса понашања Регистра за лобисте и поједностављује и унапређује квалитет података кроз уређивање улазних захтева и повећање контроле квалитета. Комисија предлаже повећање ресурса који ће битти на располагању за постизање овог циља. Регистровани који се не придржавају Кодекса понашања би могли да се суоче са привременим прекидом интеракција са институцијама или са брисањем из регистра.

EDPS – кохерентна примена фундаменталних права у ери „big data“

Европски надзорник за заштиту података (EDPS) Ђовани Бутарели, је саопштио да намерава да оснује Канцеларију за дигитална одобрења, ради подстицања кохерентније примене правила ЕУ. Институције и тела ЕУ, као и националне институције при примени закона ЕУ, су у обавези да штите права и слободе наведене у Повељи фундаменталних права ЕУ, као што су право на приватност, слобода изражавања и забрана дискриминације. Мишљење, према томе, препоручује формирање Канцеларије за дигитална одобрења која ће примењивати правила у дигиталном сектору ЕУ, као добровољне мреже регулаторних тела за дељење информација, добровољно и у оквиру граница својих надлежности, о могућим злоупотребама у дигиталном екосистему и најефективнијим начинима њиховог решавања. Ово би требало допунити смерницама о начину на који регулатори могу кохерентно примењивати правила која штите појединца. Такође је препоручено да институције ЕУ са екстерним експертима истраже успостављање заједничке зоне, простора на web-у на коме би, у складу са повељом, појединци могли да улазе у интеракцију без праћења.

Јединствено дигитално тржиште – септембарски пакет прекршаја

Комисија је затражила од Аустрије, Белгије, Бугарске, Хрватске, Кипра, Чешће, Естоније, Финске, Француске, Грчке, Мађарске, Латвије, Литваније, Луксембурга, Холандије, Португала, Словачке, Словеније и Уједињеног Краљевства да примене меру смањења трошкова имплементације мрежа за електронску комуникацију високе брзине (Директива 2014/61/ЕУ). Ова правила имају за циљ да повећају дељење и поновну употребу постојеће физичке инфраструктуре у разним секторима (енергетика, саобраћај, итд) и требало би да уштеде до 30 % трошкова имплементације брзог интернета.

Штампа стране Слање web стране
Горе
Републички геодетски завод 2000-2017 | Услови коришћења