Srpski latinica  English
Републички геодетски завод
О нама
Закони, прописи и документа
Актуелни документи
EuroGeographics - Недељни преглед новости
Међународни пројекти
Издања РГЗ-а
Информатор о раду РГЗ-а
Информације од јавног значаја
Инспекцијски надзор
Регистар издатих сагласности за издавање и стављање у промет картографских публикација
Финансијски план
Јавне набавке, тендери и огласи за посао
Геодетско образовање
Јединствена евиденција стамбених заједница
Медији о нама
Уживо из РГЗ-а
Линкови
Контакт
За медије

29.11.2016.

Eurogeographics - Недељни преглед новости у политикама

2016. година – 48. Недеља

Приоритети Малте као председавајућег Савета Европске уније

Као председавајући Савета ЕУ од јануара до јуна 2017. године, Малта је представила следеће приоритете: миграција, јединствено тржиште, безбедност, социјална инклузија, суседи Европе и поморство.

Јединствено тржиште представља најзначајнији ресурс Уније и има за циљ да пружи што је више могуће у овој области кроз унапређење и закључивање најзначајније законске регулативе о којој се већ преговара. Један од конкретних циљева је укидање роминг накнада на читавој територији Европе, како би грађани могли да остану у контакту када путују, као и рад на постизању споразума за пружање бесплатне Wi-Fi услуге у сваком граду и селу у Европској унији.

Имајући у виду да ће ЕУ постајати све зависнија од мора и океана; одрживост и даљи развој поморског сектора у оквиру интегрисане поморске политике ЕУ се природно уклапа у законодавне приоритете отворене острвске нације јужног средоземља. Поред тога, овај сектор пружа широк спектар иновативних истраживачких и комерцијалних активности које би могле да се развију у нова радна места са великом додатом вредношћу, у складу са Иницијативом плавог раста која за циљ има раст и конкурентност.

Приручник за добре праксе у националним стратегијама сајбер-безбедности ENISA-е

ЕНИСА (Агенција Европске уније за безбедност мрежа и информација) је објавила свој први Приручник за добре праксе у националним стратегијама сајбер-безбедности (НЦСС) 2012. године. Од тада су Државе чланице ЕУ и земље региона ЕФТА начиниле сјајан напредак у развоју и имплементацији својих стратегија. Овај приручних иновира различите кораке, циљеве и добре праксе из првобитног приручника и анализира статус NCCS у зони Европске уније и ЕФТА-е. Циљ је пружити подршку Државама чланицама ЕУ у њиховим напорима на развоју и унапређењу својих NCSS.

Приручник је доступан на овој адреси. Овај приручник иновира различите кораке, циљеве и добре праксе из првобитног приручника и анализира статус NCCS у зони Европске уније и ЕФТА-е. Циљ је пружити подршку Државама чланицама ЕУ у њиховим напорима на развоју и унапређењу својих NCSS. Према томе, циљна публика овог приручника су јавни званичници и доносиоци политика. Приручник такође пружа корисне информације за заинтересоване стране у животном циклусу стратегије из приватног, цивилног и индустријског сектора.

Учешће у прелазној евалуацији програма Horizon 2020

Комисија је покренула јавну консултацију са заинтересованим странама која ће представљати део прелазне евалуације програма Хоризон 2020, као шеме за финансирање истраживања и иновације ЕУ у вредности од 77 милијарди ЕУР (2014 – 2020). Евалуација ће помоћи у унапређењу рада овог програма и биће значајан елемент у припреми следећег програма ЕУ за истраживање и иновације.

Консултације ће трајати од 15.11.2016. до 15.01.2017. године.

Позивају се сви грађани и организације да учествују у овој расправи. Нарочито се позивају истраживачи, предузетници, иноватори и сви типови организација које су учествовале у програму Хоризон 2020.

Можете учествовати у јавној расправи попуњавањем онлајн упитника.

Штампа стране Слање web стране
Горе
Републички геодетски завод 2000-2017 | Услови коришћења