Srpski latinica  English
Републички геодетски завод
О нама
Закони, прописи и документа
Актуелни документи
EuroGeographics - Недељни преглед новости
Међународни пројекти
Издања РГЗ-а
Информатор о раду РГЗ-а
Информације од јавног значаја
Инспекцијски надзор
Регистар издатих сагласности за издавање и стављање у промет картографских публикација
Финансијски план
Јавне набавке, тендери и огласи за посао
Геодетско образовање
Јединствена евиденција стамбених заједница
Медији о нама
Уживо из РГЗ-а
Линкови
Контакт
За медије

31.10.2016.

Eurogeographics - Недељни преглед новости у политикама

2016. година – 44. Недеља

Нова свемирска политика Комисије: побољшање свакодневног живота становништва и конкурентности Европе

ЕУ и Европска свемирска агенција су потписале заједничку декларацију „Заједничка визија и циљеви за будућност Европе у свемиру“ којом дефинишу заједничку визију свемирске политике Европе. Ово је прва декларација овог типа, којом се указује на значај који обе институције приписују блиској и интегрисаној сарадњи у правом европском приступу свемиру. На основу значајног напретка инфраструктуре свемирских програма ЕУ, фокус се мора пребацити на обезбеђивање тржишног прихаватања свемирских података у јавном и приватном сектору. Свемирски програми ЕУ ће пружати додатне сервисе који ће допринети заједничким европским приоритетима као што су безбедност и одбрана, као и борба против климатских промена. Комисија ће промовисати примену Galileo система у мобилним уређајима и критичној инфраструктури, као и за повећање конективности забачених подручја. Овим ће се олакшати иновативним и новим компанијама да приступе свемирским подацима путем водећих платформи у овој грани, у циљу развоја сервиса и апликација.

Доступност web сајтова и мобилних апликација тела јавног сектора: директива усвојена

Web сајтови и апликације јавних управа, болница судова и других тела јавног сектора ће морати да буду доступне свима, у складу новим правилима на нивоу ЕУ, које је Европски парламент усвојио ове недеље. Директива о web доступности, коју су Парламент и Савет већ усвојили, би требало да олакша лицима са инвалидитетом и старим лицима приступ подацима и услугама путем интернета, а нарочито слабовидим и лицима са ослабљеним слухом, која ће имати бољи приступ web сајтовима и мобилним апликацијама јавних сервиса.

Када ова директива буде објављена у службеном гласнику ЕУ, Државе чланице ће морати да је транспонују у национална законодавства у року од 21 месеца од ступања на снагу. Након тога ће имати рок од 12 месеци за примену одредби на нове web сајтове, 24 месеца за примену на постојеће web сајтове и 33 месеца за примену на мобилне апликације тела јавног сектора.

Програм рада за 2017. годину: стварање Европе која штити, ојачава и брани

Програм рада Комисије за предстојећу годину се фокусира нарочито на испуњавање 10 приоритета наведених у Политичким смерницама, у циљу решавања највећих изазова са којима се Европа данас суочава. Израда програма је обухватала консултације са Парламентом и Саветом у контексту новог Међуинституционалног споразума за боље законодавство. На основу Програма рада, Комисија, Парламент и Савет ће почети да раде на Заједничкој декларацији о заједнички усвојеним циљевима и приоритетима за 2017. годину, како би се предлози брзо преточили у акцију и конкретне резултате за становништво.

Велики број предложених кључних иницијатива је у складу са регулаторним ревизијама примерености и учинка (REFIT) и донеће измене и унапређења постојеће законске регулативе, тако да настави да ефективно постиже своје циљеве без непотребних оптерећења, нпр. повлачењем 19 предлога законских регулатива које чекају на усвајање и стављањем ван снаге 16 постојећих аката који су постали застарели.

Саопштење о Програму рада Комисије за 2017. годину

Штампа стране Слање web стране
Горе
Републички геодетски завод 2000-2017 | Услови коришћења