Srpski ćirilica  English
Republički geodetski zavod
O nama
Zakoni, propisi i dokumenta
Aktuelni dokumenti
EuroGeographics - Nedeljni pregled novosti
Međunarodni projekti
Izdanja RGZ-a
Informator o radu RGZ-a
Informacije od javnog značaja
Inspekcijski nadzor
Registar izdatih saglasnosti za izdavanje i stavljanje u promet kartografskih publikacija
Finansijski plan
Javne nabavke, tenderi i oglasi za posao
Geodetsko obrazovanje
Jedinstvena evidencija stambenih zajednica
Mediji o nama
Uživo iz RGZ-a
Linkovi
Kontakt
Za medije

4.1.2017.

Primena od 1. januara: Uputstvo za postupanje u održavanju katastra nepokretnosti i katastra vodova

Nakon održane radionice o primeni Uputstva za postupanje u održavanju katastra nepokretnosti i katastra vodova na delovima teritorije Grada Beograda, RGZ je pripremio odgovore na najčešće postavljena pitanja i prezentaciju o načinu primene uputstva.

Sva dokumenta možete preuzeti sa linka ispod ove vesti.

Uputstvo za postupanje u održavanju katastra nepokretnosti i katastra vodova na delovima teritorije Grada Beograda pripremio je Sektor za geodetske radove Republičkog geodetskog zavoda sa ciljem da se prevaziđu problemi neadekvatne geodetske osnove za održavanje katastra nepokretnosti i katastra vodova.

U Sektoru za geodetske radove izvršena je analiza stanja geodetskih mreža na teritoriji gradskih opština Palilula, Zvezdara, Stari Grad, Vračar, Čukarica, Voždovac, Rakovica, Savski Venac, Novi Beograd i Zemun. Konstantovano je da, na teritoriji navedenih opština, postoje dva međusobno nesaglasna koordinatna sistema, kao i da je veliki deo tačaka za održavanje premera uništen ili je njihova upotreba onemogućena.

Najveći deo mreža razvijen je za potrebe osnovnog premera, u periodu od 1930-1936. godine. Sve tačke iz osnovnog premera su u sistemu Državne trigonometrijske mreže u Gaus-Krigerovoj projekciji.

U periodu od 1955. do 1986. godine realizovana je nova gradska trigonometrijska mreža i nova geodetska osnova za snimanje detalja u "lokalnom koordinatnom sistemu".

Razlika između državnog koordinatnog sistema i "lokalnog sistema" je oko 30cm.

Takođe, tokom vremena, izgradnjom grada i povećanjem uzidanosti terena, veliki deo tačaka za održavanje premera je uništen ili je njihova upotreba onemogućena.

Kako bi se prevazišli navedeni problemi u postupku izvođenja geodetskih radova kod održavanja katastra nepokretnosti i katastra vodova, doneto je Upustvo za postupanje u održavanju katastra nepokretnosti i katastra vodova na delovima teritorije Grada Beograda.

Uputstvo u PDF formatu može se preuzeti na ovom linku:

Datoteke za preuzimanje
Uputstvo za postupanje u održavanju katastra nepokretnosti i katastra vodova...
Određivanje koordinata detaljnih tačaka objekta primenom Uputstva za postupanje u održavanju KN i KV na delovima teritorije grada Beograda...
Odgovori na postavljena pitanja u okviru održane radionice na temu “ Uputstva za postupanje i održavanje katastra nepokretnosti i katastra vodova na delovima teritorije grada Beograda“...
Štampa strane Slanje web strane
Gore
Republički geodetski zavod 2000-2017 | Uslovi korišćenja