Srpski latinica  English
Републички геодетски завод
О нама
Закони, прописи и документа
Актуелни документи
EuroGeographics - Недељни преглед новости
Међународни пројекти
Издања РГЗ-а
Информатор о раду РГЗ-а
Информације од јавног значаја
Инспекцијски надзор
Регистар издатих сагласности за издавање и стављање у промет картографских публикација
Финансијски план
Јавне набавке, тендери и огласи за посао
Геодетско образовање
Јединствена евиденција стамбених заједница
Медији о нама
Уживо из РГЗ-а
Линкови
Контакт
За медије

19.12.2016.

Eurogeographics - Недељни преглед новости у политикама

2016. година – 51. Недеља

Галилео почиње са радом

На основу Декларације о иницијалним сервисима, Галилео ће отпочети да пружа, заједно са GPS-ом, следеће сервисе без накнаде:

Подршка за активности у случају непогоде; Прецизнија навигација за становништво; Боља синхронизација времена за критичне инфраструктуре и Сигурне сервисе за јавне институције. Галилео ће такође пружати подршку јавним институцијама у области цивилне заштите, хуманитарне помоћи, царинске службе и полицији путем Јавног регулисаног сервиса. Пружаће веома робустан и потпуно енкриптован сервис за државне кориснике током националних непогода или кризних ситуација, као што су терористички напади, у циљу осигурања континуитета пружања услуга. Декларација о иницијалним сервисима Галилеа значи да је сателитска и земаљска инфраструктура Галилеа сада спремна за рад. Ови сигнали ће имати високу тачност, али неће бити стално доступни. Из тог разлога ће се у почетној фази сигнали Галилеа користити у комбинацији са другим сателитским системима за навигацију, као што је GPS.

У наредним годинама ће се лансирати нови сателити ради проширења Галилео констелације, чиме ће се поступно повећавати њена доступност на глобалном нивоу. Очекује се да ће констелација бити завршена до 2020. године, када ће Галилео достићи пун оперативни капацитет.

Комисија поздравља споразум о коришћењу радио фреквенција високог квалитета и усваја „политику фер употребе“ ради окончања радова на укидању роминг накнада

Преговарачи из Европског парламента, Савета и Комисије су постигли политички споразум о приступу за примену приступа ултра-високе фреквенције од 700 MHz за мобилне услуге, као битан кључни догађај и први споразум у оквиру стратегије Јединственог дигиталног тржишта. Фреквенција од 700 MHz ће бити на располагању за бежични пренос података, чиме ће се омогућити увођење 5G комуникације од 2020. године. Споразум ће побољшати доступност интернета свим Европљанима, као и онима који живе у руралним подручјима, и помоћи у развоју иновативних прекограничних апликација, при чему се обезбеђују фреквенције за активан аудио-визуелни сектор.

Комисија је такође формално усвојила „политику фер употребе“ и одговарајући механизам одрживости ради окончања радова на укирању роминг накнада за путнике од 15. јуна 2017. године. Акт о имплементацији се може наћи овде.

Извештај Комисије о спровођењу макро-регионалних стратегија

Откад је Савет Европе усвојио Стратегију ЕУ за регион Балтичког мора (ЕУСБСР) 2009. године, израђене су још три МРС: Стратегија ЕУ за дунавски регион (ЕУСДР) 2011. године, Стратегија ЕУ за Јадрански и Јонски регион (ЕУСАИР) 2014. године и Стратегија ЕУ за регион Алпа (EUSALP) 2016. године.

МРС, које обухватају 19 чланица ЕУ и 8 земаља које нису чланице, постају саставни део политичког оквира ЕУ. Њихови циљеви су у потпуности усклађени са политичким приоритетима ЕУ; подстичу синергије између различитих политика и инструмената ЕУ и заснивају се на оквиру политике кохезије. Оне нуде платформу за вишесекторску, међудржавну управу на више нивоа, а отворене су и за земље које нису чланице ЕУ. Цео извештај је доступан на овом линку.

Штампа стране Слање web стране
Горе
Републички геодетски завод 2000-2017 | Услови коришћења