Srpski ćirilica  English
Republički geodetski zavod
O nama
Zakoni, propisi i dokumenta
Aktuelni dokumenti
EuroGeographics - Nedeljni pregled novosti
Međunarodni projekti
Izdanja RGZ-a
Informator o radu RGZ-a
Informacije od javnog značaja
Inspekcijski nadzor
Registar izdatih saglasnosti za izdavanje i stavljanje u promet kartografskih publikacija
Finansijski plan
Javne nabavke, tenderi i oglasi za posao
Geodetsko obrazovanje
Jedinstvena evidencija stambenih zajednica
Mediji o nama
Uživo iz RGZ-a
Linkovi
Kontakt
Za medije

8.3.2017.

Poseta institucijama za zemljišnu administraciju u Velikoj Britaniji

Delegacija Republičkog geodetskog zavoda bila je u petodnevnoj studijskoj poseti Velikoj Britaniji gde se upoznala sa radom Kraljevskog udruženja licenciranih geodeta, Zemljišnim registrom, državnom kompanijom za premer i kompanijom Katapult Satelitske aplikacije.

Cilj posete bio je da se članovi delegacije upoznaju sa zakonodavnim okvirom, organizacijom i načinom finansiranja i poslovanja tih institucija. Tokom posete preduzeti su i prvi koraci u uspostavljanju dugoročne međuinstitucionalne saradnje koja bi bila realizovana uz podršku Vlade Velike Britanije i Vlade Republike Srbije. Saradnja državnih institucija dve zemlje trebalo bi da pospeši i privrednu saradnju i doprinese unapređenju državne administracije u Republici Srbiji imajući u vidu stepen ekonomskog, socijalnog i tehnološkog razvoja Velike Britanije i rezultate primenjenih organizacionih rešenja i modela finansiranja. Stečena znanja biće primenjena u okviru reformskih aktivnosti Republičkog geodetskog zavoda.

Satelitski snimci, kao osnova savremene zemljišne administracije, predstavljaju jedan od važnijih načina za unapređenje poslovanja u Velikoj Britaniji i unapređenje efikasnosti državne administracije. Tokom posete Katapultu, čiji je cilj da se ostvari maksimalna iskorišćenost satelitske tehnologije u unapređenju poslovanja javnog i privrednog sektora Velike Britanje, dogovoreni su inicijalni koraci za zajednički nastup RGZ-a i Katapulta za dobijanje donatorskih sredstava iz fondova namenjenih razvoju. Namera je da Katapult pomogne RGZ-u u uspostavljanju Centra izvrsnosti i da se u saradnji sa kompanijom Digital Globe, koja je obezbedila satelitske snimke visoke rezolicije za teritoriju Republike Srbije, pomogne osnivanje regionalnog centra za obradu i distribuciju satelitskih snimaka, imajući u vidu da je Srbija jedina država u jugoistočnoj Evropi koja poseduje snimke visoke rezolucije za svoju teritoriju i trenutno radi na razvoju aplikacija koje bi omogućile krajnjim korisnicima da iz podataka sa satelitskih snimaka dobiju najveći mogući broj informacija jednostavnih za upotrebu i donošenje odluka koje mogu unaprediti poslovanje.

Predstavnici Republičkog geodetskog zavoda posetili su Kraljevsko udruženje licenciranih geodeta gde je direktor za razvoj poslovanja državne kompanije za premer Endi Vilson u svom izlaganju izneo stav da su geoprostorne informacije, u eri digitalne tehnologije u kojoj živimo, postale najvažniji činilac za razvoj celokupnog društva i privrede. On je objasnio na koji način podaci, koje proizvode institucije poput britanske kompanije za premer i RGZ-a, zauzimaju centralno mesto u donošenju odluka u državnoj administraciji i privredi omogućavajući uštede u mnogim segmentima. Kompanije takodje, stavljaljući svoje poslovanje u odgovarajući geoprostorni okvir, obezbeđuju dodatnu vrednost informacijama sa kojima rade i na taj način generišu veće prihode. Sve ovo prepoznala je i Vlada Velike Britanije koja je sa državnom kompanijom za premer potpisala ugovor na deset godina kojim se finansira proizvodnja geoprostornih podataka koje potom državna kompanija za premer, bez dodatne naknade, distribuira svim nivoima državne administracije, od ministarstava do lokalne samouprave.

Štampa strane Slanje web strane

 Galerija fotografija

gallery/20170803_nk1_sm.jpg gallery/20170803_nk2_sm.jpg gallery/20170803_nk3_sm.jpg
Gore
Republički geodetski zavod 2000-2017 | Uslovi korišćenja