Srpski latinica  English
Републички геодетски завод
О нама
Закони, прописи и документа
Актуелни документи
EuroGeographics - Недељни преглед новости
Међународни пројекти
Издања РГЗ-а
Информатор о раду РГЗ-а
Информације од јавног значаја
Интернет сервис за подношење захтева
Инспекцијски надзор
Регистар издатих сагласности за издавање и стављање у промет картографских публикација
Финансијски план
Јавне набавке, тендери и огласи за посао
Геодетско образовање
Јединствена евиденција стамбених заједница
Медији о нама
Уживо из РГЗ-а
Линкови
Контакт
За медије

19.5.2017.

Радионица ИМПУЛС пројекта

У оквиру ИМПУЛС пројекта је 16. и 17. маја 2017. године у Београду одржана Национална радионица на тему Закон о националној инфраструктури геопросторних података и подзаконска акта.

Домаћин ове радионице био је Републички геодетски завод, чији су експерти одржали презентације а учесници су, захваљујући експертима из Шведске, имали прилику да се упознају и са радом Lantmäteriet – Шведска управа за картографију, катастар и упис земљишта. Поред представника из Републичког геодетског завода, радионици су присуствовали и представници бројних националних институција који су чланови Савета НИГП-а и радних група.

Циљ одржавања радионице био је да се учесницима представи Закон о националној инфраструктури геопросторних података као и да се испланирају следећи кораци у законодавном оквиру НИГП.

Садашњи статус Националне инфраструктуре геопросторних података и могућност учешћа субјеката НИГП-а у ИМПУЛС пројекту представио је Дарко Вучетић, шеф Одсека за успостављање и развој НИГП-а. Учесници су информисани о значају унапређења Националне инфраструктуре геопросторних података које има за циљ да обезбеди подршку одрживом развоју и евроинтеграцијама и задовољи потребе и захтеве јавног и приватног сектора, као и свих грађана. Он је истакао важност сарадње државних институција, приватног сектора и привреде за успешан НИГП. Начелник одељења за националну инфраструктуру геопросторних података, Саша Ђуровић, присутнима је представио Закон о Националној инфраструктури геопросторних података у Републици Србији као и наредне кораке у оквиру законодавства.

Експерти Lantmäteriet-а, Anders Rydén и Naima Almström, су током радионице присутнима представили компоненте НИГП и опште принципе, а затим и одговорности власника и произвођача података из јавног сектора. На основу искуства које су стекли у Шведској, презентовали су методологију за утврђивање одговорних институција за НИГП теме, процесе и изазове, укуључујући и праћење напретка инфраструктуре геопросторних података. Такође је објашњено како утврдити приоритете приликом креирања подзаконских аката, услове коришћења и накнаде за податке и услуге.

Другог дана радионице запослени из Републичког геодетског завода имали су прилику да размене искуства и примере добре праксе са експертима из Шведске, као и да дискутују о техничкој спецификацији новог геопортала и профила за метаподатке.

Штампа стране Слање web стране

 Галерија фотографија

gallery/20170519_nk1_sm.jpg gallery/20170519_nk2_sm.jpg gallery/20170519_nk3_sm.jpg gallery/20170519_nk4_sm.jpg gallery/20170519_nk5_sm.jpg
gallery/20170519_nk6_sm.jpg gallery/20170519_nk7_sm.jpg gallery/20170519_nk8_sm.jpg
Горе
Републички геодетски завод 2000-2017 | Услови коришћења