Srpski ćirilica  English
Republički geodetski zavod
O nama
Zakoni, propisi i dokumenta
Aktuelni dokumenti
EuroGeographics - Nedeljni pregled novosti
Međunarodni projekti
Izdanja RGZ-a
Informator o radu RGZ-a
Informacije od javnog značaja
Internet servis za podnošenje zahteva
Inspekcijski nadzor
Registar izdatih saglasnosti za izdavanje i stavljanje u promet kartografskih publikacija
Finansijski plan
Javne nabavke, tenderi i oglasi za posao
Geodetsko obrazovanje
Jedinstvena evidencija stambenih zajednica
Mediji o nama
Uživo iz RGZ-a
Linkovi
Kontakt
Za medije

9.10.2017.

Austrija slavi 200 godina katastra

Direktor Republičkog geodetskog zavoda Borko Drašković po pozivu austrijskog kolege Hofmana Vernera direktora BEV-a, Federalnne kancelarije za meteorologiju i premer, prisustvovao je, u Austrijskoj akademiji nauka, svečanosti povodom obeležavanja 200. godišnjice katastra. Svečanost je otvorio predsednik Austrije Aleksander van der Belen.

BEV (Bundesamt fur Eich - und Vermessungswesen) je svečanost povodom 200 godina katastra u Austriji priredio 4. oktobra 2017. godine, a uz direktora RGZ-a svečanosti je prisustvovao i šef Odseka za razvoj i unapređenje NIGP-a i član Upravnog odbora EuroGeographics-a Darko Vučetić.

Početkom 19. veka, 23. decembra 1817. godine car Franc I od Austrije doneo je odluku o promeni poreskog sistema sa ciljem da se oporezivanje sprovodi na osnovu podataka u katastru zemljišta. Donošenjem te odluke, na teritoriji austrijskog dela Austro-ugarske monarhije počinje premer zemljišta. Premer je završen 1861. godine, a podaci premera su zabeleženi u takozvanoj „Urmappe“ - originalnom planu koji je imao oko 165000 listova.

Originalna „Urmappe“ zaštićena je Haškom konvencijom kao kulturno nasleđe imajući u vidu da predstavlja neprocenjivo vredan izvor podatako o topografiji, prirodnom okruženju i naseljima onog vremena.

Štampa strane Slanje web strane

 Galerija fotografija

gallery/20171009_nk1_sm.jpg gallery/20171009_nk2_sm.jpg
Gore
Republički geodetski zavod 2000-2017 | Uslovi korišćenja