22.05.2019.

Холандија своје студенте послала на стручну праксу у Републички геодетски завод

Студенти треће године факултета „Geo Media & Design“ Универзитета примењених наука у граду Алмере у Холандији тренутно обављају деветонедељну стручну праксу у Републичком геодетском заводу.

Катастар у Холандији је на основу позитивних искустава сарадње са РГЗ-ом у склопу пројекта SPATIAL дао препоруке студентима геонаука да своје стажирање обаве у Србији у Републичком геодетском заводу. 

Овакав вид сарадње РГЗ-а са Универзитетом у Холандији има за циљ да се размена искустава и знања у области геопросторних података и њихове практичне употребе врши на обострану корист и задовољство.

Након четири недеље проведене у РГЗ-у Барт Клостра и Лук Хофд су имали прилике да раде заједно са колегама у Центру за управљање геопросторним подацима на више различитих свакодневних активности, да анализирају различите методе рада и да то упореде са сличним организацијама у Холандији.

„Препознајемо велику позитивну енергију у вашој фирми, људи су мотивисани да унапреде и модернизују рад институције која већ представља позитиван пример у Европи. Национални геопортал www.geosrbija.rs представља добар пример модерног и „чистог” дизајна каквом треба тежити у геосектору”, каже Барт Клостра.

/content/Vesti/2019/05-Maj/Studenti holandija 2.jpg

Студенти су имали прилике да разговарају са директором РГЗ-а Борком Драшковићем, представе своје идеје и резултате досадашњег рада у РГЗ-у као и да пренесу позитивне утиске о радној атмосфери и сарадњи са колегама из Србије. Оценили су да су задаци на којима раде заједно са запосленима у РГЗ-у захтевни, у складу са савременим трендовима и представљају изазове, али и да их то додатно мотивише у њиховм даљем раду.

Холандија препознаје нове трендове дигиталног развоја и све веће потребе за интеграцијом дигиталних медија и дизајна са геопросторним подацима и у свој образовни систем уводи нове профиле у складу са потребама тржишта развијених економија. Нови факултет Geo Media & Design представља мултидисциплинарни програм који оспособљава младе људе у Холандији да постану гео-професионалци способни за практичну примену гео-података и других сложених информација у дигиталним оквирима кроз нове медије и савремени дизајн.