ЧЕСТО ПОСТАВЉЕНА ПИТАЊА
/content/pages/registri-rgz-a/centralni-registar-planskih-dokumenata/cesto-postavljena-pitanja/20160908.jpg
Апликација не одговара на захтеве корисника

Питање

Од стране администратора система добили смо корисничко име и лозинку за приступ веб апликацији. Пошто смо прочитали упутство и улоговали се на апликацију, приметио сам да апликација не реагује. Наиме, ради се о томе да на коју год опцију унутар апликације покушам да кликнем, нема никакве реакције. Нисам могао ни да се одјавим, па сам изашао из веб прегледача, и покушао поново да приступим апликацији. Када унесем корисничко име и лозинку, појави се прозор са поруком “Корисник је већ пријављен на рачунар”. Замолио бих Вас да ми помогнете при решавању овог проблема, како бих могао унети документе у базу апликације.

Одговор

За приступ Централном регистру потребно је да користите Internet Explorer (верзија 10 или новија) или Mozilla Firefox (верзија 40 или новија) што је наведено у Упутству за унос појединачних планских докумената у Централни регистар које можете преузети приликом пријављивања на систем или ако следите линк.

Такође, потребно је да проверите подешавања Вашег веб прегледача (Internet Explorer или Mozilla Firefox – одговарајуће верзије) и уколико претходно нисте дозволили појављивање тзв. 'искачућих прозора', потребно је да то урадите. Подешавање 'pop-up' прозора је детаљно описано у прилогу наведеног Упутства (стране 29-35). Након ових подешавања не би требало да имате проблема са кочењем система, опцијама које не реагују 'на клик' (одјава), блокирањем налога и сл.

С обзиром да је у Вашем и нашем интересу да Апликација ради правилно, молимо Вас да проверите све наведене предуслове за правилан рад апликације а уколико и након тога имате проблема молимо Вас да нас о томе обавестите на адресу електронске поште за контакт и подршку planski.dokumenti@rgz.gov.rs.

 

Подешавање „искачућих“ прозора (pop - up windows)

Питање

Проблем се често јавља: појави се проблем са 'поп-уп' блокерима, пријави грешку и не дозвољава да се поново улогујем. Имала сам приступ од Вашег последњег мејла до сада.

Одговор

Потребно је да проверите подешавања Вашег веб прегледача (Internet Explorer или Mozilla Firefox). Уколико претходно нисте дозволили појављивање тзв. 'искачућих прозора' (pop-up windows), потребно је да то урадите. Подешавање 'pop-up' прозора је детаљно описано у прилогу Упутства за унос појединачних планских докумената у Централни регистар које можете преузети приликом пријављивања на систем (страна 29-35). Наведено упутство можете преузети ако следите линк.

Након ових подешавања не би требало да имате проблема са пријављивањем на систем а уколико и након тога имате проблема молимо Вас да нас о томе обавестите на адресу електронске поште за контакт и подршку planski.dokumenti@rgz.gov.rs.

 

Блокада корисничког налога

Питања

(1): Од стране администратора система добили смо корисничко име и лозинку за приступ веб апликацији. Пошто смо прочитали упутство и улоговали се на апликацију, приметио сам да апликација не реагује. Наиме, ради се о томе да на коју год опцију унутар апликације покушам кликнути, нема никакве реакције. Нисам могао ни да се одјавим, па сам изашао из веб прегледача, и покушао поново да приступим апликацији. Када унесем корисничко име и лозинку, појави се прозор са поруком “Корисник је већ пријављен на рачунар”. Замолио бих Вас да ми помогнете при решавању овог проблема, како бих могао унети документе у базу апликације.

(2): Имам проблем код приступа серверу, показује да је корисник већ улогован на рачунару и не дозвољава ми даљи приступ.

Одговор

У случају да дође до нерегуларног прекида сесије из било ког разлога (нису подешени 'pop – up' прозори, коришћен је веб прегледач који није подржан, дошло је до прекида интернет везе и слично) може се десити да корисничка сесија на апликативном серверу и даље остане активна. Како би се наставило са радом потребно је сачекати неко време, али професионални корисници се у том случају могу обратити администраторима система на адресу електронске поште planski.dokumenti@rgz.gov.rs са захтевом да се изврши „деблокирање“ корисничког налога.

 

Подржани интернет прегледачи

Питање

Након пријављивања на систем регистра планских докумената појавио се следећи проблем - тастери апликације не реагују на клик (не ради ни тастер за одјаву). Улоговао сам се преко „gugl hroma“, наводно то је био проблем, али и са „интернет експлорера“, као што ми је и речено, и опет се појавио исти проблем.

Одговор

С обзиром да сте навели да сте за приступ Централном регистру користили Google Chrome, морамо да Вам напоменемо да Апликација за сада не подржава Google Chrome и неће радити правилно у том случају и то је вероватно разлог блокирања Вашег налога, проблема са одјавом и сл.

За приступ Централном регистру потребно је да користите Internet Explorer (верзија мин 10) или Mozilla Firefox (верзија мин 40).

 

Подржани формати обухвата просторно планског документа

Питања

(1): Да ли морамо да купујемо програм који ће нам показивати обухват планског документа у векторском формату (gml екстензија) или постоји одређени програм који ћемо директно на Вашем сајту моћи да користимо?

(2): Речено нам је да прилози треба да буду, као што и пише у упутству у gml формату. Ми имамо проблем око тога. Од пројектанта су добијени прилози у pdf и jpg формату, програм за претварање у gml немамо, нити знамо да радимо око тога. Да ли је у реду да се шаље све у pdf-у?

(3): У вези постављања планских документа на сајту www.planskidokumenti.gov.rs интересује ме у ком формату ће се учитавати фајлови? Питање постављамо из разлога што су сви наши плански документи рађени у CAD формату тј. dwg.

(4): Нисам успела исправно да унесем планове. По Закону смо у обавези да радимо са легалним софтверима и придржавамо се тих правила и стварно нам није јасно како да направимо GML фајл. Коме да се обратимо и шта да радимо?

Одговор

Централни регистар планских докумената конципиран је тако да објава самог планског документа није могућа без учитавања границе (обухвата) у регистар. Формати за учитавање границе плана који су подржани од стране Апликације – Централни регистар планских докумената су GML (тип геометрије: полилинија или полигон) и SHAPE (тип геометрије: полигон).

Напомињемо да се SHAPE датотека састоји од минимум 3 датотеке (nazivdatoteke.shp, nazivdatoteke.shx, nazivdatoteke.dbf), те је тако и Ваша обавеза да код учитавања обухвата за просторно планска докумената у SHP формату учитате три датотеке са екстензијама DBF, SHP и SHX.

Прилози у pdf и jpg формату су подржани као саставни део планског документа али само за текстуалне и графичке прилоге, док у случају обухвата планског документа то није могуће – он мора бити припремљен и учитан у gml или shp формату.

Уколико се планска документација шаље на објаву без учитаног обухвата у коректном формату, план не може бити прихваћен у Централном регистру, јер нема границу неопходну за исцртавање плана на јавном порталу који је просторно базиран и намењен јавним корисницима. Такви захтеви се сматрају непотпуним и морају бити враћени на допуну. С обзиром да институције надлежне за доношење планске документације располажу различитим софтверима, тешко је дати универзални приступ и предложити јединствено решење у припреми gml и shp фајлова. Ипак, важно је напоменути да већина софтвера за рад са просторним подацима располаже алатима за извоз у наведене формате (gml, shp) и то је била полазна основа при одабиру формата за учитавање у Централни регистар.

Законска регулатива (Правилник о садржини и начину вођења и одржавања централног регистра планских докумената) предвиђа да се подаци о обухвату планских докумената достављају у наведеним форматима, на основу чега се може тражити да обрађивачи планских докумената поред постојећих, доставе и обухвате у наведеним форматима.

Уколико за рад са просторним подацима користите дwг формат, претпостављамо да радите са комерцијалним софтверима па препоручујемо да се за подршку обратите дистрибутеру.

Једна од опција може бити и рад у софтверима отвореног кода за чију набавку нису потребна додатна новчана средства.

За боље управљање просторним информацијама можете користити неке од десктоп ГИС софтвера, који су у значајној мери заступљени у свету и код нас, а наводимо их у тексту који следи:

Десктоп ГИС софтвери отвореног кода (дато по абецедном реду):

ГРАСС ГИС – оригинално развијен од стране инжењера америчке војске. Комплетно ГИС решење са могућности инсталације на LINUX, Windows и MAC оперативним системима.

gvSIG – развијен користећи Јава развојо окружење. ГИС решење са могућности инсталације на LINUX, Unix, Windows и MAC оперативним системима.

JUMP GIS / OpenJUMP ((Open) Java Unified Mapping Platform) – ГИС десктоп решење за рад са векторским подацима над којима се могу вршити приказ, измене, упити и анализе. Подржани су и растерски подаци. Софтвер је могуће инсталирати на LINUX, Windows и MAC оперативним системима, односно на свима на којима је могуће инсталирати Java окружење (верзија 1.5 или новија).

QGIS (познат и као Quantum GIS) – десктоп ГИС софтвер који се може инсталирати на Linux, Unix, Mac OS X и Windows оперативним системима. Користи се за приказ, упите анализе и измене података који могу бити меморисани у различитим форматима. Подржава рад са растерским подацима.

САГА ГИС (Сyстем фор Аутоматед Геосциентифиц Аналyсис) – Хибридни ГИС софтвер. Поседује јединствене Application Programming Interface (API) и скупове метода које се развијају великом брзином. Дизајниран за једноставну и ефикасну имплементацију различитих гео-просторних алгоритама. Може се инсталирати на Windows и Linux оперативним системима.

uDig – представља десктоп апликационо окружење отвореног кода развијено користећи Eclipse Rich Client технологију. Основна идеја је да се обезбеди рад са ГИС подацима (вектор, растер, сервиси) користећи пријатно графичко корисничко окружење и десктоп архитектуру за рад на Windows, Mac OS/X и Linux оперативним системима.

Ми смо имали прилике да се упознамо само са некима од наведених решења, а у досадашњем раду највише смо користили QGIS.

Комерцијални ГИС софтвери (дато по абецедном реду произвођача софтвера):

Autodesk – Десктоп ГИС софтверски производи: AutoCAD Map 3D.

Bentley – Десктоп ГИС производи: MicroStation софтверски пакети.

Hexagon Geospatial – Десктоп ГИС софтверски производи: GeoMedia, Erdas Imagine.

Esri – Десктоп ГИС софтверски производи: палета ArcGIS for Desktop софтверских производа.

Pitney Bowes Software – Десктоп ГИС софтверски производ MapInfo Pro™.

За све наведене ГИС производе више детаља можете сазнати ако следите дате линкове, док за комерцијалне производе додатно можете контактирати дистрибутере.

 

Објављивање планова

Питање

Послали смо захтев за објаву планова на сајту Централног регистра, пошто нисмо добијали повратних информација не знамо да ли смо добро одрадили наш део, а планирамо да постављамо и друге планове.

Унели смо и поднели захтев за објављивање, а немамо повратну информацију да ли је све у реду и зашто план није објављен. Молимо Вас ако можете да проверите шта се дешава са тим планом?

Одговор

Процедура након слања захтева за објављивање неког планског документа је следећа:

РГЗ администратор врши преглед креираног садржаја и уколико је све у реду план се објављује, а у супротном креира се захтев за исправку којим се кориснику указује шта је потребно исправити. Кориснику се не прослеђује повратна информација уколико је све у реду, већ се садржај е-фасцикле планског документа архивира, објављује и постаје доступан на Јавном порталу, што се може проверити на адресама www.planskidokumenti.gov.rs или www.crpd.gov.rs. Објављивање учитаних планова се не врши истог тренутка када корисник пошаље захтев, већ по редоследу пријема захтева. Уколико постоји било какав проблем који спречава објављивање креиране е-фасцикле планског документа, администратор креира Захтев за исправку који ће се наћи у Улазној зони корисника и биће доступан када се корисник пријави на систем. На тај начин корисник прима информацију да нешто није коректно, а у коментару послатог Захтева за исправку кориснику се прослеђују инструкције за исправку.

 

Учитавање планских докумената у фази развоја система

Питање

Одређени број просторно планских докумената учитан је од стране аутора апликације Централни регистар планских докумената. Ми смо све наше планове доставили али њих нема у систему. Да ли то значи да ће планови бити објављени на јавном порталу са ваше стране или смо ми у обавези да наставимо даљи рад на формирању регистра?

Одговор

У фази развоја апликације одређени број просторно планских докумената који су достављени од стране надлежних институција из локалних самоуправа учитан је у систем од стране аутора апликације за потребе формирања иницијалног садржаја Централног регистра планских докумената. У систем су учитани сви планови чији садржај је био коректан и граница у одговарајућем формату за учитавање (наведено у електронској поруци Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре).

Процес учитавања планске документације од стане аутора односио се на учитавање планова пре имплементације апликације и завршен је.

Када приступите систему можете проверити који су планови учитани у систем претрагом планских документа. Планска документа која нису учитана у систем потребно је да учитате самостално користећи развијене функционалности апликације.

Планска документа која су учитана аутоматским процедурама нису закључана и обавеза професионалних корисника је да провере њихов садржај и евентуално га коригују односно допуне.

Након контроле и комплетирања објављеног садржаја потребно је обавестити администратора апликације слањем захтева за објављивање, како би се објављени садржај архивирао а фасцикла закључала.

 

Радна зона није доступна приликом прегледа и попуњавања садржаја фасцикле

Питања

(1): Увезао сам документацију плана у радну зону и потом направио фасциклу којој сам доделио све атрибуте, но у прегледу фасцикле не могу видети документе из радне зоне. Како то решити?

(2): Након успешног увоза одређеног броја докумената (датотека) које се односе на наведени плански документ и одабира одговарајуће класе за појединачне документе, покушао сам да формирам електронску фасциклу у складу са достављеним упутством. Том приликом наишао сам на препреку у смислу да ми се са отварањем 'Webpage Dialog box-a' нису приказивали расположиви документи (документи које сам раније увезао), већ само 'дрво са леве стране'. На који начин да наставим са уносом потраживаних података?

Одговор

Вероватно је у питању подешавање прозора који сте активирали отварањем фасцикле. Кликом на малу црну стрелицу са десне стране у делу прозора у средини радна зона корисника се може ‘’уклонити’’ и ‘’вратити’’. Радна зона је свакако неопходна за рад и потребно је укључити њен приказ.

 

Придруживање појединачних докумената у структуру еФасцикле

Питање

Уколико је отворена фасцикла, како јој додати нове документе?

Одговор

Структуру е-фасцикле је потребно коректно креирати. Након увоза појединачних докумената која чине садржај планског документа, креира се фасцикла планског документа. Након отварања фасцикле, документа из радне зоне (десна страна) придружују се структури фасцикле (лева страна) користећи опције (тастере) у средини. Документа која се виде у радној зони (десна страна) су она документа која је корисник увезао у Unidocs. Документа се у структуру додају опцијом 'Додај=', осим у случају већег броја прилога. Нпр., Обухват планског документа се додаје директно опцијом 'Додај=' на тачно дефинисано место. Уколико постоји више докумената, нпр. графички прилози, први графички прилог се додаје опцијом 'Додај=', а сваки следећи се додаје опцијом 'Додај +' на исти ниво (ово важи за све случајеве где постоји више од једног документа за додавање у структуру). Дакле, сваки документ има дефинисано место у структури, а кад има више докумената користи се опција 'Додај+', исти ниво. Могуће је користити и опцију 'Додај+' на подређени ниво, препорука је да се документа на овај начин додају у специфичним ситуацијама, нпр. у фасцикли која садржи оригинална документа и документа измене и допуне која би се додала на подређени ниво 'испод оригинала', или постоје две посебно скениране странице истог документа и слично.

 

Допуна садржаја еФасцикле након објављивања

Питање

Да ли је могуће и након упућивања 'Захтева за објављивање планског документа' и његовог објављивања извршити додавање фајлова ако се за тим укаже потреба? Такву опцију не видим у упутству, а сматрам да би била врло практична.

Одговор

Процедура учитавања планских докумената је следећа:

Професионални корисник припрема е-фасциклу са одговарајућим садржајем за одређени плански документ. Затим креира Захтев за објављивање тог планског документа и прослеђује га администратору (слање по аутоматској процедури). Захтев за објављивање мора бити креиран у фасцикли чији је садржај потребно објавити.

Администратори након пријема Захтева прегледају садржај фасцикле (провера садржаја и унетих атрибута, провера да ли је правилно креирана структура фасцикле, валидација GML или SHP датотеке). Администратори не врше корекције у креираним фасциклама, што значи да је професионални корисник одговоран за садржај фасцикле. Уколико администратор утврди неку неправилност прослеђује кориснику Захтев за исправку, указује на грешку, а корисник би требало да изврши исправку по инструкцијама које добије од администратора и пошаље поново Захтев за објављивање.

Када се утврди да је све коректно, плански документ се објављује на Јавном порталу, садржај е-фасцикле се архивира, а фасцикла закључава (ове кораке спроводи администратор). Уколико се накнадно утврде неки пропусти, корисници имају могућност да креирају Захтев за откључавање фасцикле којим се од администратора захтева да откључа фасциклу и тиме омогући измену унутар фасцикле. Оваква процедура је утврђена из разлога што плански документи објављивањем постају јавно доступни и зато измена садржаја е-фасцикле не може бити доступна у сваком тренутку.

 

Захтев за исправку планског документа

Питање

У улазној зони имам два плана дефинисана као Захтев за исправку планског документа. Не знам који су, и шта то заправо значи, јер не могу им приступити. Да ли то значи да нешто недостаје или не ваља у плановима које сам унела? И како да приступим тим плановима?

Одговор

Захтев за исправку креира администратор. Након слања Захтева за објављивање планског документа од стране професионалног корисника, администратор врши пријем захтева и приступа прегледу и контроли креираног садржаја фасцикле. Уколико се уоче неке неправилности / недостаци у садржају фасцикле, администратор креира Захтев за исправку и прослеђује га кориснику који је креирао садржај фасцикле. У коментару послатог Захтева или у самом захтеву за исправку администратор уноси уочене неправилности и инструкције за исправку. На тај начин корисник има информацију да нешто није коректно и да је потребно да изврши исправку.

У случају потребе, администратор може корисника контактирати и слањем електронске поруке (e-mail) на адресу електронске поште која је од стране надлежних институција достављена РГЗ администраторима као контакт и као корисничко име за креирање корисничког налога.

Захтев за исправку који се налази у Вашој Улазној зони послат је од стране администратора и потребно је да извршите пријем захтева у радну зону (опција Пријем), отворите фасциклу у којој је захтев (захтев се увек креира у фасцикли чија исправка се тражи) и исправите по инструкцијама администратора. Након корекције, поново се шаље Захтев за објављивање документа.

 

Захтев за откључавање еФасцикле

Питање

Када сам изабрао опцију ’’Захтев за откључавање фасцикле’’ све опције у средњем делу су биле сиве боје односно неактивне осим опције ’’Копирање фасцикле’’. Не знам како да поднесем захтев за откључавање фасцикле.

Одговор

Захтев за откључавање фасцикле креира професионални корисник у случају када жели да измени или допуни садржај фасцикле која је објављена на јавном порталу. С обзиром да корисник захтева да се одређена фасцикла откључа, то значи да је фасцикла закључана и систем неће дозволити кориснику креирање захтева у фасцикли. Из тог разлога, корисник креира захтев изван фасцикле (опција Нови документ, класа Захтев за откључавање фасцикле, опција Креирање документа изван фасцикле).

Захтев се затим прослеђује администраторима, наводи се коју фасциклу је потребно откључати и разлог откључавања фасцикле. Након пријема захтева, администратор ће откључати одговарајућу фасциклу, убациће захтев у фасциклу и обавестити корисника да је фасцикла откључана. Корисник се обавештава слањем електронске поруке (e-mail) на адресу електронске поште која је од стране надлежних институција достављена РГЗ администраторима као контакт и као корисничко име за креирање корисничког налога.

Корисник је у обавези да када заврши са изменом садржаја фасцикле, проследи администратору поново Захтев за објављивање и обавести га да је извршио измену. Процедура је након тога иста као и код пријема било ког другог захтева, администратор врши преглед допуњеног садржаја, архивира садржај уколико је све у реду и поново закључава фасциклу.

 

Граница планског документа није коректно позиционирана

Питање

Имам проблем са документом који је објављен на сајту. Приметио сам да контура није подешена како треба, односно геореференцирање није добро у односу на катастарске подлоге. Не разумем због чега су се ови проблеми јавили и који су следећи кораци. Да ли фасциклу треба избрисати или преправити? Први документ који је објављен није имао таквих проблема.

Одговор

Након провере учитане границе планског документа, утврдили смо да је полигон ‘’померен’’ у односу на истоимени полигон катастарске општине / насеља, односно, учитани полигон није коректно позициониран.

Уколико корисник након објављивања планског документа на јавном порталу утврди неправилност (грешку, пропуст,...) потребно је да креира и проследи администратору Захтев за откључавање фасцикле у коме наводи коју фасциклу је потребно откључати и разлог откључавања фасцикле. Након откључавања фасцикле и обавештавања корисника од стране администратора, корисник може да изврши замену учитане граница планског документа (обухвата) и проследи поново Захтев за објављивање.

Процедура замене обухвата (погрешно учитане границе планског документа) предвиђа да администратор уклони границу планског документа са јавног портала. Када администратор прими нови Захтев за објављивање планског документа, уклониће неисправан обухват.

 

Брисање документа

Питање

Приликом уноса планских докумената на ЦРПД, грешком смо два пута направили Захтев за објављивање планског документа. Један смо именовали и послали администраторима, а други не успевамо да избришемо, ни када уђемо у структуру електронске фасцикле, ни када смо у радној зони. Волели бисмо да га уклонимо да нам не би правио забуну при уношењу следећег планског документа.

Одговор

Да би се могао обрисати, документ мора бити изван фасцикле. Отворите одговарајућу фасциклу, извршите пријем документа у радну зону - опција Пријем, затим уклоните исти документ из структуре фасцикле - опција Уклони (подразумева се да Вам је са леве стране у структури фасцикле обележен документ који уклањате). Потребно је потврдити промене у фасцикли и потом можете изаћи из прозора фасцикле. Повратком у Радну зону главног прозора имате могућност да обришете документ. Иконица документа указује на то да ли документ припада фасцикли или не. Документ изгледа као обичан бели фајл када није придружен фасцикли, а уколико је бели фајл са жутом фасциклом то значи да документ припада некој фасцикли и тада није могуће његово брисање. Опција за брисање документа је иконица Уклони.

 

Замена некоректно учитаног документа у структуру еФасцикле

Питање

На захтев администратора за исправку GML-а, креирали смо нови GML који желимо да убацимо у фасциклу али сада имамо проблем. Када желимо да уклонимо стари GML појављује нам се обавештење 'Може се уклонити само архивиран документ или документ који се налази у радној зони'. Како да решимо овај проблем?

Одговор

Да би се у фасцикли било који документ заменио новим, потребно је да претходно уклоните (обришете) стари који није коректан, а потом убаците нови. То у Вашем случају значи да прво стари GML уклањате из фасцикле, па онда у фасциклу учитавате нови. Да би се могао обрисати, документ мора бити изван фасцикле.

Отворите одговарајућу фасциклу, извршите пријем документа у радну зону - опција Пријем, затим уклоните исти документ из структуре фасцикле - опција Уклони (подразумева се да Вам је са леве стране у структури фасцикле обележен документ који уклањате). Потребно је потврдити промене у фасцикли и потом можете изаћи из прозора фасцикле.

Повратком у Радну зону главног прозора имате могућност да обришете документ. Иконица документа указује на то да ли документ припада фасцикли или не. Документ изгледа као обичан бели фајл када није придружен фасцикли, а уколико је бели фајл са жутом фасциклом то значи да документ припада некој фасцикли и тада није могуће његово брисање. Опција за брисање документа је иконица Уклони.

 

Погрешно унет наслов фасцикле

Питање

На који начин се погрешно отворена фасцикла може преименовати у 'Фасцикла за брисање'?

Одговор

За измену наслова фасцикле потребно је да корисник отвори е-фасциклу, обележи наслов е-фасцикле, изабере опцију Атрибути и на картици Атрибути документа измени / допуни наслов фасцикле. Погрешно креирана фасцикла се може искористити и преименовати у други плански документ уколико одговара иста врста планског документа, тј. класа (ПГР, ПДР, ППЈЛС...).

 

Брисање погрешно унете фасцикле

Питање

Један сам од корисника Централног регистра планских докумената. У поступку уноса података у апликацију Централног регистра планских докумената направили смо грешку, па смо више пута креирали „нову фасциклу“. Сада бисмо желели да избришемо све погрешно креиране фасцикле, али у склопу опција у апликацији нисмо могли да пронађемо ону којом се то ради.

Стога Вам се овим путем обраћамо са питањем: На који начин се врши брисање већ креираних фасцикли?

Одговор

Процедура брисања погрешно креираних фасцикли је следећа:

• Брисање фасцикле врши администратор.

• Фасцикла пре брисања мора бити празна, односно без придружених докумената (уклонити документа из фасцикле уколико су претходно додата).

• Потребно је да корисник преименује фасциклу која је за брисање. Допунити наслов фасцикле текстом 'за брисање' или сл. како би администратор тачно знао коју фасциклу је потребно обрисати.

На овај начин преименоване фасцикле не ометају професионалне кориснике у свакодневном раду са другим садржајем Централног регистра. Администратор ће повремено извршити преглед и брисање фасцикли које су именоване да буду обрисане.

Погрешно креирана фасцикла се такође може искористити и преименовати у други плански документ уколико одговара иста врста планског документа, тј. класа (ПГР, ПДР, ППЈЛС...).

Започните разговор са оператером