10.07.2019.

Делегација Комесаријата за земљиште и јавни премер из Гвајане у обиласку Београда

Гости Републичког геодетског завода из Гвајане изразили су жељу да боље упознају престоницу Србије. У првој презентацији током своје студијске посете истакли су везу између наше две земље и навели да је припадност покрету несврстаних једна од додирних тачака у историјском развоју наших земаља.

Првог дана посете, у понедељак 8. јула, представнике Кооперативне Републике Гвајане у разгледање Београда повела је Маја Радовић, саветник за односе са јавношћу. Том приликом колеге из Гвајане обишле су здање Старог и Новог двора, односно данашње зграде у којима се налазе канцеларија председника Републике и Скупштина Града Београда. Такође, том приликом они су се упознали са делом нашег нобеловца Иве Андрића и посетили његов споменик у близини стана у коме је живео.

Потом су обишли Трг Николе Пашића и зграду Народне скупштине Републике Србије.

/content/Vesti/2019/07-Jul/Delegacija Gvajana/Trg nikole pasica.png

Након кратке паузе коју су направили у најстаријој градској посластичарници, где су се упознали са кулинарском традицијом наше земље, обишли су здање цркве Светог Марка. У наставку шетње дуж Булевара Краља Александра упознали су се са Универзитетским комплексом, Правним факултетом, Универзитетском библиотеком која је изграђена под покровитељством чувеног америчког индустријалца Карнегија, који је свој добротворни траг оставио и у Гвајани. Посетили су и зграду Електротехничког, Грађевинског, Геодетског и Архитектонског факлултата. 

/content/Vesti/2019/07-Jul/Delegacija Gvajana/Gradjevinski.png

Са великим задовољством сликали су се крај скулптуре нашег чувеног научника Николе Тесле.

/content/Vesti/2019/07-Jul/Delegacija Gvajana/Tesla.png

На крају обиласка Београда током првог дана посетили су Храм Светог Саве на Врачару и обишли крипту која је на њих оставила посебан утисак.

/content/Vesti/2019/07-Jul/Delegacija Gvajana/Hram 2.png

/content/Vesti/2019/07-Jul/Delegacija Gvajana/Hram 1.png

Другог радног дана боравка у Београду, руководиоци Комесаријата за земљиште и јавни премер били су гости ТВ Студио Б.

/content/Vesti/2019/07-Jul/Delegacija Gvajana/Studio B Gvajana1.png

/content/Vesti/2019/07-Jul/Delegacija Gvajana/Studio B Gvajana.png

Републички геодетски завод посебно жели да се захвали директорки Студиа Б Ивани Вучићевић и менаџменту те ТВ куће што су омогућили да наши гости имају приступ чувеном видиковцу Београђанке са кога се пружа импресиван поглед на наш главни град.

/content/Vesti/2019/07-Jul/Delegacija Gvajana/Gostovanje.png

Након завршеног радног дела студијске посете, организован је даљи обилазак знаменитости Београда. Овом приликом Републички геодетски завод посебно жели да се захвали директорки Музеја Југославије мр Неди Кнежевић и кустосима музеја на организацији посете и изузетном вођењу делегације Гвајане кроз изложбену поставку и Кућу цвећа. Том приликом наши гости показали су велико интересовање за информације које се тичу покрета несврстаних и веза између Гвајане и Србије.

/content/Vesti/2019/07-Jul/Delegacija Gvajana/Muzej 5.png

Након краће паузе, делегација је облиазак наставила посетом Историјском музеју Србије где је у току изложба „Крај Великог рата 1917-1918“. Овом приликом Републички геодетски завод се посебно захваљује директорки музеја др Душици Бојић и особљу, а посебно кустосу који је обилазак изложбе учинио изузетним и оставио одличан утисак на госте РГЗ-а. Они су том приликом рекли да су импресионирани поставком као и улогом Србије у Првом светском рату. 

/content/Vesti/2019/07-Jul/Delegacija Gvajana/Muzej 5.png

/content/Vesti/2019/07-Jul/Delegacija Gvajana/Muzej2.png

/content/Vesti/2019/07-Jul/Delegacija Gvajana/Muzej3.png

/content/Vesti/2019/07-Jul/Delegacija Gvajana/Muzej 4.png

За крај посете сачувано је оно најлепше од Београда, калемегданска тврђава, београдски Победник и најимпресивнији поглед у нашем граду, на ушће реке Саве у Дунав.

/content/Vesti/2019/07-Jul/Delegacija Gvajana/Kalemegdan 2.png

/content/Vesti/2019/07-Jul/Delegacija Gvajana/Selfi.png