ВЕСТИ
од 648 слогова
14.07.2020.

Нема гужве у Службама за катастар непокретности

Након што је 07. јула 2020. године усвојена Уредба о условима издавања извода из листа непокретности и листа вода у Службама за катастар непокретности више нема гужве. О томе како је ова Уредба смањила број странака које долазе у катастар за ТВ Пинк говорила је Милица Малешић, а за ТВ Студио Б и ТВ Прва говорила је Вања Радошевић.
13.07.2020.

После седам дана примене нове Уредбе шалтери катастра празни

Невероватна, али истинита слика из београдског катастра из Улице 27.марта око 12 сати! Празна шалтер сала је само још једна потврда да је Републички геодетски завод био у праву када је упозоравао да су јавни бележници тражећи папирни извод листа непокретности били неправедни према грађанима, јер су их, са једне стране, приморавали да лично долазе на шалтере катастра, док су, са друге стране, своје услуге неоправдано наплаћивали.
06.07.2020.

О уредби која је донета од стране Владе Републике Србије

У Јутарњем програму РТС-а и емисији „Београде, добро јутро!“ на ТВ Студио Б било је речи о Уредби о условима издавања извода из листа непокретности и листа вода која од 07. јула 2020. године ступа на снагу говорила је Огњенка Илић помоћница директора Сектора за катастар непокретности. Она је говорила о бенефитима уредбе као и о цени листа непокретности која је прописана уредбом и објаснила грађанима да државни органи не потражују лист непокретности већ га прибављају по службеној дужности. Опширније о овој теми погледајте у видео прилогу.
06.07.2020.

Први споразум о сарадњи у правцу формирања академске мреже за коришћење геопросторних података

Директор РГЗ-а мр Борко Драшковић и декан Архитектонског факултета проф. др Владан Ђокић потписали су Споразум о сарадњи између две институције. Састанку су присуствовали и проф. др Ксенија Лаловић и асистент мр Филип Петровић, а разговарало се о могућностима за проширење сарадње са другим факултетима у чијем су делокругу просторни подаци.
06.07.2020.

Успешно реализована 16. „Летња школа урбанизма“

Удружење урбаниста Србије и Републички геодетски завод организовали су међународни научно-стручни скуп са темом „Будућност градова и урбанизма” у оквиру 16. “Летње школе урбанизма”.
02.07.2020.

Потпредседница Владе одговорила на писмо Геосиндиката

У допису Министарства грађевинарства саобраћа и инфраструктуре који је потписала министарка Зорана Михајловић наведени су досадашњи резултати РГЗ-а и планови за период до 2023. године. Опширније прочитајте у наставку.
30.06.2020.

О Уредби о условима издавања извода из листа непокретности и листа вода на ТВ Студио Б и ТВ Коперникус

У емисији „Београде, добро јутро!“ и „Srbija On line“ о коришћењу Геодетско-катастарског информационог система за издавање листа непокретности и уверења везана за забележбе или терете на непокретности говориле су Огњенка Илић и Марија Кањо. Оне су нагласиле који су бенефити ове уредбе и шта је све могуће прибавити код јавних бележника уместо одласка на шалтер катастра. Опширније о овој теми погледајте у наставку.
29.06.2020.

Грађанима омогућено да пренос непокретности обаве код нотара

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић истакла је да је усвајањем ове уредбе решен велики проблем због којег су грађани морали да лично одлазе на шалтер Републичког геодетског завода како би добили лист непокрености.
29.06.2020.

Влада Репубике Србије донела је Уредбу о условима издавања извода из листа непокретности и листа вода

Из Геодетско-катастарског информационог система издаваће се листови непокретности и водова од стране јавних бележника и геодетских организација. У наставку прочитајте опширније.
24.06.2020.

Регистрација посредника за коришћење еШалтера и Регистра цена непокретности

Републички геодетски завод обезбедио је функционалности које ће посредницима у промету и закупу непокретности омогућити подношење захтева путем сервиса еШалтер  и самостално генерисање извештаја из Регистра цена непокретности, према захтеваним параметрима.