18.11.2020.

У Републичком геодетском заводу су до сада традиционално организоване акције добровољног давања крви, међутим услед пандемије корона вируса пролећна акција добровољног давања крви морала је бити отказана. На иницијативу Геосиндиката донета је одлука у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије да уз пуну примену мера, ношења маски и одржавање хигијене руку, у новоотвореним просторијама Геосиндиката може да се организује акција добровољног давања крви с обзиром да су резерве крви тренутно ниске.

ТВ Прва

У акцији добровољног давања крви у времену повећаног деловања корона вируса, одазвало се 39 људи а крв дало 34 од чега 3 први пут.

Чланови Геосиндиката су закључили да је ово тренутак када хуманост не сме да трпи и показали су иницијативу да се уз поштовање свих епидемиолошких мера организује акција добровољног давања крви. Због присуства корона вируса у Србији евидентно је смањен број давалаца крви, која је у овом моменту веома потребна. 

/content/Vesti/2020/11 Новембар/крв 1.jpg

Акција добровољног давања крви почела је у 9 часова и за прва два сата прикупљено је 20 јединица.

/content/Vesti/2020/11 Новембар/крв2.jpg

РТС 1

Институ за трансфузију крви Србије преко своје апликације путем Вибера обавештава све даваоце крви о местима где се организује добровољно давање крви. То је новина коју је Институт увео, па је за нас у Геосиндикату било право изненађење када се нашој акцији одазвао и један припадник Полицијске бригаде. Наиме, Мирослав Јанковић је дугогодишњи давалац крви и редовно прати обавештења путем Вибер групе. Како каже, обично се одазива да позиве за давање крви када су екипе на терену јер онда има прилику да изабере локацију до које се најлакше долази и где може да избегне саобраћајну гужву. Представници Геосиндиката кратко су се задржали у разговору са Мирославом Јанковићем и његовим колегама из Полицијске бригаде. Слободно можемо закључити да је ово пример како добровољно давалаштво крви отвара врата и ка новим пријатељствима.

/content/Vesti/2020/11 Новембар/крв3.jpg

У акцији коју организује Геосиндикат Републичког геодетског завода могу да учествују сви запослени који раде у седишту РГЗ-а и у службама за катастар непокретности на територији Града Београда. Такође, уколико буде било још грађана који се одазову на позив Института за трансфузију крви Србије и дођу у просторије Геосиндиката на адреси Булевар војводе Мишића 39, уз поштовање епидемиолошких мера могу учествовати у акцији добровољног давања крви.

/content/Vesti/2020/11 Новембар/крв5.jpg

ТВ Студио Б

srpskaekonomija.rs, 18. 11. 2020.

kurir.rs, 19. 11. 2020.

Релевантне вести