28.6.2022.

Републички геодетски завод данас, у рад свог IT система, прикључује четири београдске службе за катастар непокретности (Земун, Сурчин, Сопот и Барајево) које су прве, након пилот службе, прошле све безбедносне и функционалне процедуре. У току је провера рачунарске опреме и осталих београдских служби и њихово прикључивање у систем које се очекује током сутрашњег дана. Службе ће у потпуности обновити рад на предметима који стижу преко еШалтера и магистрале државних органа.

Око 650 геодетских организације и 2000 адвокатских канцеларија које имају електронску комуникацију са РГЗ-ом, чији списак се налази на страници веб сајта https://www.rgz.gov.rs/lista-svih-profesionalnih%C2%A0korisnika, од данас поново имају приступ еШалтеру. Грађани могу подносити захтеве катастру, на основу старих исправа, преко ових професионалних корисника. У наредном периоду још увек неће бити омогућен рад са странкама на шалтерима катастра. Грађани и даље не могу приступати просторијама катастра док се не стекну безбедносни услови. Због успостављања новог мејл сервера званичне мејл адресе неће бити доступне наредне две недеље.  

еШалтер је допступан и за обвезнике доставе: јединице локалне самоуправе, Агенција за реституцију, центри за социјални рад, Завод за заштиту споменика, органи који спроводе експропријацију, јавни извршитељи итд.

Осим овог сервиса, од данас, је доступан рад Адресног регистра и Сервис за експедицију решења у првостепеном и другостепеном поступку.

Жалбе Одељењу за другостепени поступак, током трајања поновног подизања IT система, треба подносити писаним путем.

Подсећамо да ИНФО центар и веб сајт Републичког геодетског завода www.rgz.gov.rs представљају најпоузданији извор валидних информација за грађане, привреду, државне институције и медије.

Релевантне вести