24.5.2019.

„Геосиндикат“ је 23. маја 2019. стекао репрезентативност. Тренутно броји близу 500 чланова са високом тенденцијом раста у наредном периоду.

У складу са тим, „Геосиндикат“ упутио је захтев да се Закључком Владе представници „Геосиндиката“ укључе у рад Радне групе за трансформацију РГЗ-а имајући у виду да је од формирања Радне групе за трансформацију РГЗ-а дошло је до бројних промена:

-              Радна група је формирана у јануару када „Геосиндикат“ није ни постојао;

-              синдикати који су потписници Споразума о прекиду штрајка по броју чланова су испод неопходне квоте за репрезентативност;

-              у РГЗ-у је уведен је минимум процеса рада у случају штрајка.

Пораст чланства „Геосиндиката“ најјасније показује да су запослени у Републичком геодетском заводу препознали покушај појединих лица из Штрајкачког одбора да манипулишу ситуацијом у РГЗ-у и да јавно наступе ширећи дезинформације међу колегама, у јавности и према Влади. Та лица су била у сталном контакту са министром за рад, запошљавање, социјална и борачка питања Зораном Ђорђевићем кога је Влада задужила да регулише односе у РГЗ-у. Подсећамо да је у питању био до сада најдужи штрајк, у трајању од 72 дана током којих је блокиран рад РГЗ-а, а Споразумом о прекиду штрајка није формулисано системско решење за проблеме запослених, већ је остављен простор за будуће манипулације које ни на који начин нису у интересу запослених у РГЗ-у, на шта је „Геосиндикат“ већ указивао.

Боље котирање Србије на Doing Business листи из године у годину говори и о успешном раду РГЗ-а. Многи чланови струковног „Геосиндиката“ су активни носиоци реформи у РГЗ-у и чланови стручних радних група за израду нових или измену постојећих закона који су у складу са модерним тендицијама. Циљ чланова „Геосиндиката“, службеника РГЗ-а, је да реформа која се спроводи у РГЗ-у, уз подршку Светске  банке, омогући да наша институција допринесе сврствању Србије у десет најбољих земаља на свету у домену земљишне администрације и дигитализације.

С обзиром на то да у РГЗ-у постоји само још један, и то гранично, репрезентативни синдикат „Јединствена организација синдиката“, сматрамо да је неопходно да чланови струковног синдиката „Геосиндикат“  буду заступљени као учесници свих следећих активности које се односе на рад РГЗ-а, а у којима учествују синдикални представници.

Релевантне вести