14.6.2023.

Данас се навршава тачно годину дана од како је захваљујући брзој и ефикасној реакцији РГЗ-а у сарадњи са међународним и домаћим компанијама, институцијама и стручњацима одбрањена национална инфраструктура геопросторних података Републике Србије, као и подаци грађана о власништву над непокретностима.

Са ове дистанце је очигледно да је покушај напада на Републички геодетски завод осујећен и да су подаци остали безбедни, поуздани и заштићени, а целокупан систем опорављен и функционалан у рекордном року.

Сада је свима јасно да оно што није остварено кроз технички – сајбер напад, покушано је да се оствари преко појединих медија, кроз изјаве представника три лажна синдиката у РГЗ-у и самозваних ИТ експерата са циљем изазивања панике код грађана Србије и правне несигурности на тржишта непокретности.

Захваљујући реформи коју РГЗ спроводи са Светском банком, у Србији је успостављен систем који је одолео највећем сајбер нападу у историји, а имовина уписана у катастар непокретности је сигурна и заштићена, што су потврдили државни органи попут Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности и Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Желели бисмо да, са ове временске дистанце, захвалимо на поверењу и подршци грађанима Србија

Релевантне вести