23.9.2022.

Делегација из Сектора за планирање и изградњу главног града Норвешке Осла, посетила је 22.9.2022. Републички геодетски завод у оквиру студијске посете најбољих европских пракси из домена земљишне администрације. Одржан је низ састанака и презентација српског модела катастра непокретности и рада РГЗ-а као и будућим плановима уз отварање могућности и за будућу међународну сарадњу са овом норвешком институцијом.

/content/Vesti/2022/09/nhd1.jpg

/content/Vesti/2022/09/NH7.jpg

Након поздрава добродошлице и представљања Републичког геодетског завода од стране помоћника директора Дарка Вучетића, Кент Нилсон је презентовао модел сарадње који РГЗ има са шведском Агенцијом за картографију, катастар и регистрацију Лантматериет, као и Регистар инвестиционих локација који је резултат недавно завршеног пројекта под покровитељством Шведске агенције за међународни развој и сарадњу СИДА. Посебну пажњу гостију из Норвешке привукле су презентације српског катастра непокретности и начин функционисања централног информационог система катастра.

/content/Vesti/2022/09/nhm.jpg

Током другог дела састанка норвешкој делегацији је представљен Регистар ризика од катастрофа, који је РГЗ успоставио у сарадњи са Министарством унутрашњих послова.Такође, презентован је процес креирања дигиталних просторних података као и концепт еПростора и еПлана, нових развојних пројеката Републичког геодетског завода.

/content/Vesti/2022/09/nhv1.jpg

Делегација из Осла је оценила да је брзина и ниво дигитализације у Републичком геодетском заводу запањујућа и да су примењена решења иновативна и инспиративна и за њихову институцију. На самом крају састанка разговарано је о могућности за будућу сарадњу између две институције.

/content/Vesti/2022/09/IMG_20220922_134138.jpg

Релевантне вести