13.3.2024.

Поводом актуелних преварних радњи око изнајмљивања простора и злоупотребе извода из базе катастра, Републички геодетски завод поново подсећа јавност да је лист непокретности избачен из употребе, те да је једино актуелан извод из базе података катастра непокретности у дигиталном облику.

Република Србија и РГЗ су превазиђену верзију папирног листа непокретности избацили из употребе, баш због тога што је папир могуће фалсификовати и на тај начин злоупотребљавати. Данас је дигитални извод из базе података катастра непокретности потпуно сигуран и заштићен од било какве врсте злоупотреба, а најважније од свега је да је грађанима бесплатно доступан путем еКатастра.

Такође, желимо да истакнемо да за било какав поступак пред државним органима, грађанима апсолутно није потребан никакав доказ о власништву над непокретностима, јер су све државне институције повезане преко магистрале државних органа и дужне су да изврше увид у базу катастра непокретности.

Позивамо грађане да активно учествују у заштити своје имовине, коришћењем 28 дигиталних сервиса РГЗ-а, који су бесплатни и лако доступни. Уколико научите како да користите наше сервисе, имаћете потпуни увид и контролу над својим непокретностима. Републички геодетски завод гарантује безбедност и сигурност власништва над имовином уписаном у катастар, а дигитални изводи из базе података катастра онемогућавају да будете жртва преварних радњи као што је фалсификовање и слично.

Релевантне вести