23.9.2022.

На позив удружења посредника у области промета и закупа некретнина, Кластер Некретнине, директор Републичког геодетског завода мр Борко Драшковић држао је уводну реч на отварању стручног саветовања „НАУЧИ ДА УСПЕШ 2022“. У свом говору мр Борко Драшковић је представио резултате реформе катастра који су постигнути у оквиру пројекта „Унапређење земљишне администрације у Србији“ који Републички геодетски завод реализује уз подршку Светске банке.

/content/Vesti/2022/09/nduBD2.png

Стручно саветовање НАУЧИ ДА УСПЕШ 2022, које организује Кластер некретнине, је највеће годишње окупљање посредника у промету и закупу непокретности и других професионалаца из ове области у овом делу Европе, а на овогодишњем скупу говорили су реномирани међународни стручњаци: Франсиз Хозе Фернандез Ариза, директор Асоцијације за интернационално пословање неркетнинама Шпаније, Давуд Ал Шевази, председник "International Property Show" из Дубаија, Алина Еби, глобални координатор Националне асоцијације Реалтора за источну Европу, Блиски исток и Африку, Џон Летурно, председник Мејн Стрир организације Реалтора из Чикага и Тансеи Содерсторм, председница Регионалне асоцијације Реалтора Орланда. Осим страних гостију своје учешће у стручном скупу су узели и Анђела Рогић, роководилац Групе за развој услуга и националног бренда Србије у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, доц. др Жељко Радовановић, в.д. директор Управе за спречавање прања новца у Министарству финансија, Ненад Ђоршевић, председник Управног одбора Кластера некретнине, Дамир Борић, председник Групације посредника у промету непокретности Србије у Привредној комори Србије, Жарко Малиновић, секретар Удружења за трговину ПКС и Душан Васиљевић, директор Одељења за конкурентност и инвестиције НАЛЕД-а.

Драшковић је, пред бројним окупљеним професионалцима у области промета некретнина из региона и света, рекао да је Републички геодетски завод, као кровна институција у Србији за геопросторне податке, спреман да у сарадњи са свим заинтересованим странама ради на превазилажењу системских проблема у овој области и да ће агенције за промет некретнина и удружење Кластер Некретнине у Републичком геодетском заводу увек имати поузданог партнера у циљу јачања своје улоге у систему земљишне администрације.

 

/content/Vesti/2022/09/ndu.png

Другог дана скупа одржана је веома посећена радионица „Купопродаја и упис права власништва на непокретностима – пракса Републичког геодетског завода“ током које су представљене све важне услуге, новине, прописи и пракса РГЗ-а, као и предлог модела гарантног акта. Током радионице Дарко Вучетић, помоћник директора РГЗ-а, представио је дигиталне услуге Завода и резултате и користи добијене дигиталном реформом катастра, док је Милош Бјелановић, начелник Одељења за другостепени поступак, презентовао модел гарантног акта и његову улогу у повећању нивоа сигурности имовине приликом промета непокретности. Као закључак веома интензивне и интересантне расправе која је уследила након радионице, истакнута је воља РГЗ-а да заједно са свим актерима тржишта непокретности, а нарочито са удружењем Кластер Некретнине, ради на системском решавању деценијских проблема у овој области, побољшању ефикасности и олакшања пословања на овом тржишту.

 

Релевантне вести