23.6.2023.

Директор Републичког геодетског завода мр Борко Драшковић био је домаћин делегацији руководилаца Светске банке за регион Европе и централне Азије. Гости РГЗ-а били су директор за одрживи развој Самех Нагуиб Вахба, менаџер за урбани развој, управљање ризицима у ванредним ситуацијама и земљишну администрацију Кристоф Пуш, менаџер за животну средину, природна добра и плаву економију Санџеј Сривастава, директор канцеларије Светске банке у Србији Никола Понтара, виши стручњак за земљишну администрацију Оливера Јордановић, као и стручни консултанти Рамон Муноз Раскин и Јасна Вукоје.

Састанку су такође присуствовали чланови Јединице за имплементацију пројекта Светске банке у РГЗ-у, директор јединице Драган Павловић, специјалиста за набавке Нада Теодосијевић и саветник за односе с јавношћу на пројекту Маја Радовић, као и Вања Шимунић из Сектора за развој и иновације РГЗ-а.

Директор РГЗ-а је представио остварене резултате на пројекту „Унапређење земљишне администрације у Србији” и до сада спроведене реформе у овој области. Кроз пројекат који је подржала Светска банка реализована је дигитализација катастарског система, израда модела масовне процене вредности непокретности, индекс цена станова.

/content/Vesti/2023/06/SW - 2.png

Драшковић је такође представио најкомплекснији изазов са којим се сусреће земљишна администрација у Србији. Наиме, у поступку прикупљања података са тржишта непокретности за потребе масовне процене и уписа у катастар, утврђено је да у Србији функционишу три система тржишта непокретности – регулисано тржиште које представља непокретности уписане у катастар, делимично регулисано тржиште, које представљају они објекти који немају сву неопходну документацију за упис у катсатар и нерегулисано тржижте непокретности на којем се налазе нелегални објекти.

Директор Светске банке за одрживи развој за регион Европе и централне Азије Самех Нагуиб Вахба је показао посебно интересовање за ову тему и упитао на који начин би Светска банка могла да помогне у решевању овог проблема, с обзиром да је у питању око 4,8 милиона објеката у систему делимично регулисаног и нерегулисаног тржишта непокретности, што чини готово половину од укупног броја објеката који постоје на територији Републике Србије.

/content/Vesti/2023/06/SW - 3.png

Директор РГЗ-а је рекао да би у циљу решавања овог проблема било веома добро да се унапреди легислатива на такав начин да буде усвојен један кровни закон о стицању права на непокретности с обзиром да ову област тренутно регулише чак 53 различита закона.

Директор канцеларије Светске банке у Србији Никола Понтара је објаснио да су веома поносни на остварене резултате на пројекту „Унапређење земљишне администрације у Србији” и да менаџмент канцеларије Светске банке у нашој земљи, са великим задовољством воли да колеге који врше мониторинг развојних пројеката који се имплементирају у Србији, доведу у РГЗ који представља пример добре праксе.

/content/Vesti/2023/06/SW - 4.png

Директор РГЗ-а је додао да је за остварене резултате у домену реформе земљишне администрације Светска банка била кључни партнер и да без одобрених средстава не би било могуће остварити постигнуто. Он се такође осврнуо на последице које је имао хакерски напад из јуна прошле године и истакао како би даља подршка св банке у опремању ИТ инфраструктуре Републичког геодетског завода била веома значајна.

Експерти Светске банке истакли су важност овог пројекта за развој економије, привлачење инвестиција и побољшање пословног амбијента у Србији.

Релевантне вести