7.3.2023.

Директор РГЗ-а мр Борко Драшковић, говорећи на Панелу 19: „Пословна клима и дигитализација јавних услуга: достигнућа и изазови“ у оквиру јубиларног 30. Копаоник бизнис форума, истакао је да потпуна дигитализација и сервисна оријентација услуга које су грађанима и привреди веома лако доступне доказују да је РГЗ један од лидера у овој области.

Републички геодетски завод је објавио Регистар нерегулисаних објеката у катастру непокретности који приказује да постоји скоро 4,8 милиона нерегулисаних објеката у Србији, од којих око 3 милиона има неку врсту документације која, из различитих разлога, није подобна за упис у катастар. Са Министарством правде ради се на процесу ковалидације документације да би се помогло грађанима да пређу у регулисани статус.

/content/Vesti/2023/03/KBF BD1o.png

Британско-америчка студија показује да сређивање система земљишне администрације, повећањем броја регулисаних објеката у катастру непокретности, повећава БДП до 7% у развијеним земљама, док је у неразвијеним овај проценат још већи.

/content/Vesti/2023/03/BD kbf.png

Драшковић се осврнуо и на хакерски напад који је погодио РГЗ и поручио да су такве ситуације неминовност јер што више напредујемо у сфери дигитализације бивамо све изложенији оваквим нападима. Нови безбедносни протоколи смањили су број дневних покушаја удара хакера са 26.000 на 3.

/content/Vesti/2023/03/KBF BD3o.png

Директор Републичког геодетског завода је послао јавни позив Влади, привреди и грађанима на двосмерну комуникацију са овом институцијом и доношење одлука на основу геопросторних података које им омогућава РГЗ платформа за информисано одлучивање.

Панелом је модерирала Бојана Тошић директорка Републичког секретаријата за јавне политике, док су остали панелисти били Драгана Илић, директорка корпоративних  послова у компанији CETIN, Михаило Јовановић министар информисања и телекомуникација, Душан Милићевић директор Comtrade System Integration и Радан Раденко директор Saga NFG.

/content/Vesti/2023/03/KBF BD4o.png

Копаоник бизнис форум представља најзначајније окупљање привредне, академске и политичке елите и представља манифестацију која важи за својеврсни сајам економских и пословних идеја, која традиционално привлачи значајну пажњу, како домаћих тако и иностраних, медија на тај начин доприносећи позитивном брендирању наше земље у свету.

ТВ К1, 07. 03. 2023.

ТВ Пинк, 07. 03. 2023.

Релевантне вести