15.5.2024.

Директор Републичког геодетског завода, мр Борко Драшковић, угостио је делегацију Шведске агенције за међународни развој и сарадњу (SIDA) предвођену генералним директором г-дином Јакобом Гранитом.

Циљ посете је био наставак двадесетогодишње сарадње и подршке Краљевине Шведске пројектима дигитализације и развоја српског катастра. Осим презентације нових пројеката представљени су и досадашњи резултати које је постигао РГЗ у сарадњи са Лантматеријетом – Шведском агенцијом за картографију, катастар и регистрацију земљишта, кроз пројекте које је финансирала SIDA, у областима масовне процене вредности непокретности, дигиталног архива и управљања геопросторним подацима.

„Са задовољством можемо да истакнемо значај подршке Краљевине Шведске, која пружа важну поруку да Републички геодетски завод има пријатеље од којих може да учи и са којима може да сарађује. Ова сарадња је резултат нашег посвећеног рада и ангажовања у постизању највиших међународних стандарда у области управљања, безбедности и заштите геопросторних података.“ – рекао је директор Драшковић и истакао да је одлична сарадња са Лантматеријетом, уз финансијску подршку SIDA-е, омогућила да превазиђемо бројне изазове и остваримо изванредне резултате у реформи и дигитализацији катастарског система.

/content/images/work/2024/05/RGZ i SIDA sastanak 2.jpg

Генерални директор Шведске агенције за међународни развој и сарадњу, Јакоб Гранит изразио је задовољство чињеницом да је досадашња сарадња српског и шведског катастра резултирала бољом економском ситуацијом за грађане Србије, као и значајним повећањем нивоа сигурности и транспарентности у катастру. Он је нагласио да је веома срећан што је РГЗ остварио велики напредак у областима поспешивања економског раста, дигитализације катастарског система, транспарентног рада и борбе против корупције.

Посета је потврдила значајну улогу Краљевине Шведске у подршци и развоју српског катастра, што је резултат беспрекорне сарадње између РГЗ-а и Лантматеријета. Заједно са Шведском агенцијом за међународни развој и сарадњу, РГЗ је посвећен да настави са унапређењем катастарског система, дигитализације и пружања најбољих услуга свим грађанима и привреди у Србији.

ТВ Студио Б, 15. 05. 2024.


 

Релевантне вести