23.6.2022.

Републички геодетски завод сматра да је неопходно да укаже уредништву портала direktno.rs да су пренели садржај писма три нерепрезентативна синдиката РГЗ-а, упућено министру Томиславу Момировићу. Синдикати који су потписали писмо представљају центар за фабриковање лажних вести и у обраћању које сте објавили наводе бројне неистине и спекулације. Тим поводом желимо да скренемо пажњу да су поуздане информације, о догађајима у вези са сајбер нападом на инфраструктуру геопросторних података, почев од 14. јуна 2022. године, доступне на веб сајту Републичког геодетског завода у форми обавештења и видео прилога.

 У овом деманту текста писма лажних синдиката наводимо следеће: 

Истиче се малициозан начин спекулације потписаних синдиката које доводе у питање чињеницу да се сајбер напад заиста догодио називајући га „наводним“ док домаћи и међународни тимови стручњака за безбедност већ десет дана непрекидно раде на заштити података и сигурном пуштању у рад система РГЗ-а. 

Републички геодетски завод је од почетка новонасталог изазова објављивао информације на свом сајту и обавештавао грађане путем средстава јавног информисања о развоју ситуације тако да није остало простора да било шта остане недоречено и збуњујуће, осим у случајевима намерног пласирања неистина од стране нерепрезентативних синдиката. Свакако би требало преиспитати улогу лажних синдиката у саботажи и поставити питање који је њихов интерес да шире неистине и настављају своју прљаву кампању. 

Понављамо да су геопросторни подаци којима располаже Републички геодетски завод у сваком тренутку били сигурни и безбедни, али је систем из предострожности био закључан како би се извршиле безбедносне провере и процедуре. О томе су били информисани и грађани и запослени у РГЗ-у па се отвара дилема због чега лажни синдикати постављају питања у чије одговоре су већ били упућени, осим ако разлог није додатно стварање конфузије. 

Када се поставља питање одговорности за недавни сајбер напад, нерепрезентативни синдикати могу бити спокојни, јер темељну истрагу о њој врше надлежни државни органи – Безбедносно-информативна агенција и Министарство унутрашњих послова. 

Против три синдиката, који се лажно представљају као представници запослених у РГЗ-у, поднето је више кривичних пријава за наношење штете институцији и ови поступци су у току.

Релевантне вести