27.3.2024.

Инспекција Републичког геодетског завода предузела је активности и мере у циљу спречавања нерегистрованих субјеката да обављају геодетске радове.

Kроз примену методе прикривене куповине, потврђену теренским инспекцијским надзором, откривено је да је Д.Р. из Kрагујевца обављао геодетска мерења и пружао услуге без адекватне лиценце за рад, супротно законским одредбама. Дотични је запослен у јавном предузећу „Водовод и канализација“ у Kрагујевцу, чију је опрему користио за пружање услуге мерења које је наплаћивао око 300 евра.
Овакво поступање није само у супротности са законом, већ ствара и нелојалну конкуренцију према лиценцираним геодетским организацијама које послују у складу са законским прописима.
Ова акција има за циљ да истакне да РГЗ штити грађане од превараната. Овом приликом је откривен и прекршај у раду лиценциране геодетске организације „ПроГеа“ из Kрагујевца, која је супротно тарифи, наплатила много веће трошкове него што је прописано.
Инспекција позива све грађане да приликом одабира геодетске организације провере њихову лиценцу ради заштите својих интереса и своје имовине. Чак и мале грешке у раду могу да направе велике животне проблеме. Геодетски подаци уређују међуљудске, породичне и комшијске односе, и зато паметно мерите.

Релевантне вести