25.5.2020.

Промене на тржишту непокретности настале током ванредног стања показале су да је за транспарентно функционисање тржишта веома важно да и агенције за некретнине имају дигитални приступ подацима катастра.

На иницијативу представника Привредне коморе и Уније послодаваца Србије договорено је да се за агенте за некретнине организују обуке за коришћење дигиталних сервиса катастра и да им се омогући да постану професионални корисници еШалтера. Директор РГЗ-а Борко Драшковић рекао је да ГеоСрбија нуди бројне податке које агенти за некретнине могу користити како би на свеобухватан начин својим клијентима представили непокретности. Уз неколико кликова на рачунару, коришћењем овог сервиса могуће је врло брзо проверити да ли нека некретнина има терете или забележбе које могу да укажу на то у коликој мери је та некретнина поуздана инвестиција.

Председник групације посредника у промету непокретности Привредне коморе Србије Дамир Борић, председник Управног одбора удружења Кластер некретнине Ненад Ђорђевић, председник Сектора за пословање некретнинама Уније послодаваца Србије Небојша Рапаић, председник Извршног одбора Уније послодаваца Србије Андреја Бркић и члан извршног одбора Уније послодаваца Србије Ервин Пашановић су се сложили да услов за приступ обукама у домену дигиталне комуникације са катастром буде потпис Кодекса пословне етике посредника у промету и закупу непокретности Привредне коморе Србије како би се осигурало да се на тржишту непокретности јасно установи разлика између професионалних и стручних агената за некретнине и аматера. Циљ удружења је да заштити интересе и  купаца и продаваца непокретности и омогући да сви учесници на тржишту непокретности остваре најбољи резултат на опште задовољство.

Релевантне вести