16.7.2023.

Поводом медијских спекулација у вези са уписом у катастар и Задужбином Николе Спасића, Републички геодетски завод оштро демантује да је дошло до грешке и тврди да је катастар поступао исправно и у складу са законом.

Представници Задужбине Николе Спасића, у свом јавном наступу, изостављају кључне информације које су битне да би се разумела проблематика. Ускраћујући јавности информације да се у згради Задужбине налази више правних власника, па чак и једно физичко лице као власници над посебним деловима објекта они манипулишу јавношћу, чиме показују да је у питању или елементарно непознавање проблематике или врхунско лицемерство.

У прошлости смо сведочили сличним ситуацијама у којима стране, које себе сматрају оштећеним, користе медије да би изнеле неистине о упису у катастар и неосновано оптужиле Републички геодетски завод. Досадашњи случајеви су показали да када истина изађе на видело и утврди се да катастар није крив, медијска хајка престаје. Ово је најбољи доказ да је у питању вршење притиска на државу и манипулација јавним мнењем.

Важно је да грађани буду свесни да су ово само фабриковане кампање на које треба да стекну медијски имунитет, и да имају поверење у српски катастар који гарантује уписану имовину и ужива високи углед у свету агенција за катастар.

У конкретном случају Задужбине Николе Спасића, сви уписи у катастар непокретности су спроведени у складу са законом и прописаним процедурама. Упис је заснован на подацима из Земљишне књиге, када су се поступци уписа вршили у суду. Сви релевантни поступци у вези са овом непокретношћу су транспарентни и лако проверљиви, што указује да је ова кампања покушај стварања правне несигурности на тржишту непокретности како би се извршио притисак за остваривање скривених циљева и личних интереса.

Важно је истаћи да катастар не утврђује право власништва, што је и навео управитељ Задужбине, господин Војин Ђекић, већ само води евиденцију на основу приложене документације. Међутим, господин Ђекић наставља са нетачном конструкцијом да је катастар крив за ситуацију у којој се нашла имовина Задужбине Николе Спасића, што је потпуно контрадикторно претходној тврдњи. Могућност да референт катастра може некоме својевољно преписати некретнину у вредности од 15 милиона евра спада у домен научне фантастике у области правосуђа. Господин Ђекић, у својој изјави износи неистине, свестан да би поступак тужбе због неоснованих оптужби трајао дуго и да би цела афера била заборављена пре него што би се постигао епилог.

Републички геодетски завод је уверен у исправност својих поступака, што је поткрепљено чињеницом да ни господин Ђекић, нити Задужбина Николе Спасића нису покренули тужбу за утврђивање права власништва или кривични поступак. Досадашња пракса је показала да се углавном подносе тужбе пред управним судом које се фокусирају на формалности, као што су грешке у поступку које немају везе са суштином права на власништво. Ове тужбе само продужавају поступке и стварају притисак, али не доприносе правичној пресуди.

Републички геодетски завод остаје посвећен исправном спровођењу закона и обезбеђивању правне сигурности на тржишту непокретности. Позивамо грађане да се информишу о чињеницама и да имају поверење у нашу институцију која пружа поуздане информације и подршку у вези са уписом имовине.

Релевантне вести