23.8.2023.

Уважавајући значај транспарентности и истинитости информација које се пласирају у јавност, желимо да одговоримо на недавно саопштење руководства Јавнобележничке коморе којим се оспорава извештај о тржишту непокретности РГЗ-а, и истакнемо неколико кључних тачака које захтевају пажњу и дубље разматрање.

Републички геодетски завод већ дуже време анализира тржиште непокретности путем својих извештаја, што је и законска обавеза РГЗ-а. Ови извештаји нису новост, већ континуирани вишегодишњи напори како би се сагледало стање на тржишту и идентификовали потенцијални изазови. До сада није било примедби или забринутости од стране руководства Јавнобележничке коморе у вези са овим извештајима, све до садашњег тренутка. Нови извештај се разликује само по томе што укључује информације о канцеларији јавног бележника која има највећи број уговора на делимично регулисаном тржишту. Случајно, ова канцеларија припада председнику Јавнобележничке коморе. Оваква селективна забринутост поставља питање искрености и може се схватити као лицемерно понашање.

Наглашавамо да председник Јавнобележничке коморе може изнети своје ставове, али би требао то чинити јасно, без сакривања иза коморе и других јавних бележника. Овако, саопштењем се сугерише покушај утицаја на тржиште непокретности, што превазилази основне надлежности Коморе. Посебно забрињава што саопштење садржи опасне неистине који могу довести у заблуду грађане и привреду. Овакав приступ не доприноси интегритету ни угледу струке, нити подржава поверење које грађани Србије имају према јавним институцијама.

Председник Јавнобележничке коморе мора да схвати да транспарентност на тржишту непокретности није штетна, већ кључна за његово исправно функционисање. Извештаји РГЗ-а омогућавају јавности да боље разуме тржишне принципе и идентификује области које захтевају побољшање. Разумемо да су јавни бележници важан део процеса и ценимо њихову улогу. Међутим, реакција председника коморе указује на дубље проблеме, можда чак и недовољно разумевање тржишних принципа, што се види у неуједначеном обиму посла међу јавним бележницима.

На крају, важно је да грађани Србије, као и сви јавни бележници, добију тачне и потпуне информације како би доносили информисане одлуке. Уместо оспоравања транспарентности и аналитичког приступа тржишту, требали бисмо подржати напоре који доприносе правној сигурности и стабилности тржишта непокретности што РГЗ заједно са осталим институцијама и чини.
 

Релевантне вести