19.7.2024.

Републички геодетски завод је поднео кривичну пријаву против Младена Шошкића, законског заступника Савеза геодета Србије, због извршења кривичног дела повреде угледа Републике Србије и изазивања панике и нереда.

Верујемо да је ово неопходан корак како би се заштитио интегритет нашег рада и обезбедиле тачне и поуздане информације за све грађане и привредне субјекте.

Дана 16. јула 2024. године, на званичном сајту Савеза геодета Србије, Младен Шошкић је објавио текст под насловом „Обавештење поводом одбијања продаје лиценци за сертификацију“, који је пренет и на друштвене мреже Савеза геодета Србије. Овај текст садржи потпуно лажне информације, укључујући тврдње да је РГЗ одбио одређене геодетске организације приликом захтева за куповину активације VPN налога за приступ ресурсима РГЗ-а.
 
Шошкић је изнео нетачне информације и манипулисао чињеницама са циљем стварања несигурности на тржишту некретнина, чиме је изазвао панику код привреде и грађана који користе услуге приватних геодетских организација. Оваквим поступцима је ометао спровођење одлука и мера државних органа, наносећи штету угледу Републике Србије и доводећи стручну и ширу јавност у заблуду.

Поред тога, Шошкић је квалификовао РГЗ као државну институцију која ради незаконите радње и најавио борбу против РГЗ-а, стварајући атмосферу линча и правне несигурности у тренутку када РГЗ завршава имплементацију нових системa и антикоруптивних мера.

Истина је да све геодетске организације које испуњавају потребне услове имају једнак приступ ресурсима РГЗ-а. Процес набавке и активације VPN налога је транспарентан и доступан свим квалификованим геодетским организацијама, без обзира на њихову припадност било ком удружењу. Републички геодетски завод послује у складу са законом и правилницима Републике Србије, без икаквих облика незаконитог рада или дискриминације према геодетским организацијама. Нисмо примили никакве званичне притужбе или доказе који би поткрепили тврдње Савеза геодета Србије о наводној дискриминацији или незаконитом раду.

Подсећамо да је Савез геодета Србије удружење грађана које нема ни чланство, ни демократски капацитет, нити упориште у геодетској струци.

Позивамо јавност да буде опрезна према непровереним информацијама и да се увек обрати званичним изворима за тачне податке. Наставићемо да радимо транспарентно и у складу са законом, у интересу свих грађана Србије.

Релевантне вести