16.9.2022.

Дана 8.9.2022. године Министарство трговине, туризма и телекомуникација обавило је ванредни инспекцијски надзор у Републичком геодетском заводу поводом безбедности база података катастра током сајбер напада који се догодио у јуну ове године. Током инспекцијског надзора потврђено је да је РГЗ адекватно поступио, у условима интензивног сајбер напада, и да је својим правоременим деловањем заштитио податке о имовини грађана које се налазе у базама података.

У закључку извештаја се наводи да током напада није дошло до губитка података, да је инцидент отклоњен а ширење напада заустављено, као и да је РГЗ предузео све неопходне радње да унапреди постојећи систем и мере заштите.

Ово је још једна потврда о адекватној реакцији Републичког геодетског завода након сајбер напада на инфраструктуру геопросторних података Републике Србије. Подсећамо да је средином јула ове године Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности потврдио чињеницу да су сви подаци који се налазе у базама података РГЗ-а безбедни, поуздани и неоштећени.

Релевантне вести