25.7.2024.

Поштована главна и одговорна уреднице Нове економије гђо. Степановић,
С великим жаљењем примамо ваше најновије писмо објављено на порталу Нова економија које, ослобођено терета закона и моралних норми, наставља традицију избегавања истине.

Фасцинантно је како успевате да на допис одговорите у року од неколико сати, у дигиталном издању вашег листа, док је за објаву демантија потребно два месеца - нешто што би било смешно да није тако трагично по транспарентност и истину.

Разумемо вашу фрустрацију. Сигурно није лако када се злоупотребљавају фондови Европске Уније објављивањем дезинформација као што сте то учинили 1.7.2024. године у тексту против Републичког геодетског завода. Неспутани законом, моралом и новинарском етиком, свесно избегавате објављивање демантија који би то свима обелоданио и потврдио. Можда сматрате да би било корисно предложити нови пројекат Европској делегацији где би се финансирало објављивање демантија у Новој економији кад вас већ закон и морал не обавезују.

У међувремену, у РГЗ-у настављамо са својом мисијом транспарентности и правне сигурности, иако знамо да се то можда неће свидети свима. РГЗ ће ипак инсистирати на поштовању закона и објављивању демантија, па макар и судским путем.

Подећамо, дана 1. јула 2024. године, главни и одговорни уредник листа „Нова економија“ гђа. Биљана Степановић, објавила је чланак препун неистина под насловом „Против кога све ратује катастар“ са навођењем да је текст настао као део пројекта финансиран од стране Европске уније. РГЗ је, у складу са законом, поднео захтев за објаву демантија. Нажалост, упркос јасним законским и моралним обавезама, до данашњег дана наш деманти није објављен ни у штампаном ни у дигиталном издању листа због чега се РГЗ обратио и Еврпској делегацији.

Релевантне вести