13.10.2022.

Регистар ризика од катастрофа омогућава доносиоцима одлука да, на основу геопросторних података, донесу објективне и информисане одлуке у циљу превенције од природних катастрофа, правовремено и адекватно реагују у тренутку инцидента, као и да реализују најефикасније мере санације настале штете и улагања у обнову инфраструктуре, изјавио је директор РГЗ-а мр Борко Драшковић током уводног обраћања на конференцији „Смањење ризика од катастрофа – модели и праксе на међународном и националном нивоу“.

Конференција је организована у оквиру пројекта „ЕУ за Србију отпорну на катастрофе“ који, уз финансијску подршку ЕУ, спроводи Програм Ујединјених нација за развој (УНДП), у сарадњи са Факултетом безбедности и Сектором за ванредне ситуације МУП-а Србије.

/content/Vesti/2022/10/Disaster- BD1.png

Током уводног обраћања окупљенима су се обратили Лука Чаушић, помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације, проф. др Ивица Радановић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Анас Карман, вршилац дужности сталног представника УНДП у Србији, Сакеларис Хурдас, шеф сектора операција III Делагације ЕУ у Србији и Горан Пузовић, директор „Србијавода“.

/content/Vesti/2022/10/Disaster- BD1.png

Драшковић је нагласио да је Регистар ризика од катастрофа повезан са дигиталном платоформом геоСрбија на којој се налази највећи национални број сетова података, уређени по стандардима УН-а и принципима ЕУ. Директор РГЗ-а се захвалио свима који су учествовали у формирању овог регистра посебно наводећи допринос УНДП-а, Делегације ЕУ, Сектора за ванредне ситуације и Канцеларије за јавна улагања Владе Републике Србије.

/content/Vesti/2022/10/Disaster - DV1.png

Дако Вучетић, помоћник директора Републичког геодетског завода, је током своје презентације Регистра ризика од катастрофа истакао значај који РГЗ има у пружању подршке свим деловима система који користе геопросторне податке за информисано одлучивање. Он је објаснио да је Регистар ризика информациони систем који представља примарни извор релевантних информација на националном нивоу који се тичу процене, превенције, интервенције, опоравка и реконструкције у случају ванредне ситуације.

/content/Vesti/2022/10/Disaster - DV1.png

Демонстрацију функционисања Регистра ризика од катастрофа је учесницима конференције представила Вања Шимунић из РГЗ-а, а сви заинтересовани су имали прилике да се на интерактивном паноу и сами увере у једноставност коришћења и претраге, као и брзину доласка до жељених података.

Релевантне вести