30.4.2020.

У децембру Раде се такмичи у супер финалу РТС-овог квиза, а сада нам, овај дипломирани инжењер геодезије, открива понешто о свом такмичарском духу и жељи за победом, као и на који начин то помаже у послу. Наш талентовани колега нам открива да је ангажован на пројекту Уједињених нација Global Mapping и да је 2015. именован за председника Владине Комисије за стандардизацију географских имена и да се од тада највише бави топонимијом и државном картографијом.

Колега Раде Гољовић од 2009. године ради у Републичком геодетском заводу, а посебан допринос дао је радећи на изради Картографског кључа, али и радећи на међународним пројектима као што су IGIS, реализован у сарадњи са колегама из Француске, и JICA на ком је радио са колегама из Јапана.

Велики Радетов хоби је учешће у квизовима знања. Имајући у виду да „Слагалица“, чувени квиз, захтева широко опште знање, али и логичко закључивање, разговараћемо са колегом Радетом о томе на који начин му је струка омогућила да оствари овај велики успех.

/content/Vesti/2020/04 Април/Rade sa nagradom.jpg

Пред Вама је мали интервју у коме нам Раде открива своје квиз тактике, интересовања и професионалне изазове:

 

РГЗ инфо:      Који су мотиви да се пријавиш у квиз „Слагалица“?

Раде Гољовић: Мотив је у мом случају један. То је доживљавање квиза као спортског такмичења. Нема никакве идеје о заради новца, доказивању, провери знања и сличном. Само жеља за такмичењем са људима који се баве истим хобијем.

Овде морам да појасним тај „хоби”. Оно што гледате на ТВ-у, то није прави квиз. То је само комерцијални квиз за телевизију. Прави такмичарски квиз је када се ти исти људи које гледате у „Слагалици” и другим квизовима окупљају без камера и без новчаних награда и такмиче се спорта ради. Тако постоје и званични турнири Српске квиз асоцијације, затим Првенство Србије, Првенство Европе, па чак и Светско првенство у јуну и Олимпијада крајем године. Ту се негују само класична питања (попут игре Ко зна – зна), тако да ја наступам на овим такмичењима прилично ретко и нисам у самом врху што се тиче класичног знања, али логичко-енигматски концепт какав има „Слагалица” мени много више прија.

Руку на срце, овим пласманом у суперфинални циклус конкуришем за лепу награду од милион динара, тако да се мотиви малчице проширују.

 

РГЗ инфо:      Имајући у виду да се ради о квизу који тражи широко познавање опште културе, али и логичко закључивање, која игра је теби најзанимљивија?

Раде Гољовић: Свака је игра занимљива на свој начин. То је то шаренило „Слагалице” које је и одржава живом на телевизији скоро три деценије. Дакле, све игре волим.

Пардон... Једино не волим игру Скочко. Уопште ми не прија ни да је гледам на ТВ-у јер је изведба у самој емисији веома лоша, а бодовање далеко од сваког смисла.

 

РГЗ инфо:      Чини се да су многим гледаоцима велики изазов игре у којима треба саставити најдужу реч или израчунати тачан број. На који начин приступаш решавању ових задатака? Постоји ли неки шаблон који користиш?

Раде Гољовић: Да. Постоје шаблони. Најчешће се полази од краја речи. На пример, кад видите слова А,Њ,Е, покушајте да формирате неку глаголску именицу. Ако видите Ф, Г, Р, А, одмах јурите неку .....ГРАФИЈУ или неког ......ГРАФА. Такође, Л, Г, О значе да треба да тражите неког .....ОЛОГА или науку .....ЛОГИЈУ. Али не увек! Постоје и лажни трагови у овом смислу.

Што се тиче бројева, то је нама геодетама мало лаганије. Ипак, да се реши тежак број за кратко време, морате да познајете и мало већу таблицу множења и обавезно кад је шта дељиво са чиме. Ту има добрих цака које се могу применити. Имам и леп, свеж пример из финала циклуса. Успешно сам применио чињеницу да је сваки троцифарски број састављен од истих цифара (нпр. 222, 333, 444...) дељив са 37, тако да сам у старту знао да је тражено 999 једнако 27 х 37, што ме је довело до одузимања поена противнику на његовој игри. Дакле, то малецко предзнање ми је олакшало да не морам да тражим нешто типа 9 х 111, већ одмах крећем од поменутог 27 х 37, што значајно убрзава рачунање.

Надам се да сам овим цакама помогао некоме да унапреди своје речи и бројеве у будућности.

 

РГЗ инфо:       Колико струка којом се бавиш помаже да будеш успешан у квизовима? Да ли је геодезија твој тајни савезник?

Раде Гољовић: Јесте! Одличан је савезник била! У полуфиналу су ми пале јапанске речи, а ја сам захваљујући раду на јапанском пројекту од 2010. до 2012. прилично савладао јапански језик и културу, тако да сам имао 9 од 10 тачних спојница, што раније не бих могао да изведем. Иако није директно геодезија у питању, рад у РГЗ-у је непланирано проширио разна знања.

Такође, топонимија којом се најчешће бавим на послу помогла ми је за лепих 10 поена у самом финалу. Изградњом хидроцентрале „Ђердап” потопљено место Сип је исељено и формиран је Нови Сип, па ми је тај ојконим (да заједно научимо један стручни термин) остао у глави јер ми у РГЗ-у нисмо изменили име катастарске општине када је промењено име насељеног места, па нам се стално у табели где поредимо те топониме јавља разлика Сип – Нови Сип. Када је било питање: „На којој реци се налазио Сипски канал, прва српска локација нападнута од стране Немаца 6. априла 1941. године?”, успео сам да одговорим тачно иако нисам раније чуо ни за канал, ни за тај конкретни напад.

 

РГЗ инфо:       Да ли ћемо те ускоро поново гледати у неком квизу? Имаш ли ту неких планова? Такође, нас занима и шта су твоји професионални изазови и шта је у том домену нешто чиме би желео да се бавиш?

Раде Гољовић: Па следеће би требало да буде поменути суперфинални циклус у децембру за који сам се квалификовао. Немам неке посебне планове у вези с тим јер се не спремам пред квизове. По принципу – идем, па шта буде.

Што се тиче посла, топонимија је управо оно што волим и што највише радим, али имам и прилично интересовање према државном омеђавању, тако да бих се радо укључио и у ту област. Наравно, тематска картографија је нешто што мене прати кроз живот, а ту имам разних лепих идеја. Биће прилике да се пласирају. Само полако...

 

29.04.2020.

Наш Раде шампион ТВ квиза Слагалица

Дипломирани геодетски инжењер Раде Гољовић вечерас је, 29. априла, постао победник 125. циклуса култног квиза РТС-а. У овом квизу успео је да савлада све своје противкандидате и постане победник циклуса. Вечерас је свог противника победио са 69 поена разлике, а укупно је, током две финалне вечери, освојио 309 поена. Све честитке за нашег талентованог колегу!

30. емисија 125. циклуса квиза „Слагалица“ - на позицији црвеног такмичара дипл. геод. инж. Раде Гољовић, запослен у РГЗ-у 

Целу емисију можете погледсти на званичном Јутјуб каналу РТС-а ОВДЕ.

/content/Vesti/2020/04 Април/media-share-0-02-0a-9291845343e1c27a69c269862655f40de5ea7a78702005ec47581e036cb10ea7-2e1800de-4d9c-44fa-98e1-587cdc8c36d8.jpg

28.04.2020.

Наш Раде Гољовић у финалу култног квиза РТС-а „Слагалица“

/content/Vesti/2020/04 Април/Rade Slagalica.JPG

У првој финалној вечери која је приказана премијерно вечерас, 28. априла, на РТС-у, наш колега, дипломирани геодетски инжењер Раде Гољовић повео је резултатом 178 према 97 поена, колико је успео да сакупи његов противкандидат. Другу финалну емисију 125. циклуса, гледамо у среду, 29. априла од 19 часова на првом програму РТС-а и заједно навијамо за нашег колегу!

29. емисија 125. циклуса квиза „Слагалица“ - на позицији плавог такмичара дипл. геод. инж. Раде Гољовић, запослен у РГЗ-у 

Целу емисију можете погледсти на званичном Јутјуб каналу РТС-а ОВДЕ.

/content/Vesti/2020/04 Април/раде увод.JPG

Релевантне вести