14.7.2020.

Након што је 07. јула 2020. године усвојена Уредба о условима издавања извода из листа непокретности и листа вода у Службама за катастар непокретности више нема гужве. О томе како је ова Уредба смањила број странака које долазе у катастар за ТВ Пинк говорила је Милица Малешић, а за ТВ Студио Б и ТВ Прва говорила је Вања Радошевић.

ТВ Пинк, 14.07.2020.

ТВ Студио Б, 14.07.2020.

ТВ Прва, 14.07.2020.

/content/Vesti/2020/07 Јул/27. М.jpg

Спикер: Сада прелазимо на другу тему. Како функционише Катастар, то проверава наша Жељка. Жељка добро јутро! Има ли гужви? На који начин је пандемија променила начин рада у овој установи?

Жељка Мрђа, репортер: Добро јутро Бојана теби и свима који нас гледају! Добра вест је да у катастрима, односно овде у Катастру у улици 27. марта нема гужве и пандемије. Али нека боља организација рада, како не би грађани морали да долазе по тај лист непокретности. То је све уведено 7. јула и то је допринело да се не стварају гужве. Причамо сада са Вањом Радошевић испред Републичког геодетског завода. Добро јутро!

Вања Радошевић, Републички геодетски завод: Добро јутро!

Репортер: Добро, сад још није ни почео са радом, али у принципу, нема гужве, пре свега због уредбе од 6. јула.

Вања Радошевић, Републички геодетски завод: Јесте, та уредба је омогућила да много мањи број грађана долази на шалтере Републичког геодетског завода, пошто сада листове непокретности могу да ваде и код нотара и код геодетских организација. Самим тим смањен је број људи који долазе на наше шалтере. Показаћу вам пример, рецимо, пре уредбе је и преко 30 листова дневно само је једна служба издавала. Овде имамо три службе, три велике службе, тако да је то било око 100 људи дневно.

Репортер: Знамо и ми какве су овде знале да буду гужве.

Вања Радошевић, Републички геодетски завод: Неколико, можда пет, шест листова се издаје само грађанима на шалтеру, остало се све издаје електронским путем или код нотара.

Репортер: На који начин је још обезбеђено да се не стварају гужве? Заправо сада постоје и та заказивања, и на тај начин се смањују.

Вања Радошевић, Републички геодетски завод: Најбоље је ту допринело електронско заказивање преко сајта Републичког геодетског завода где свака странка може да позове или Call центар или да се преко сајта упути у то где се налази предмет, да закаже пријем и странке се примају на 10 минута. Тако да се не стварају ни гужве, ни редови. И у Шалтер сали налазе се само службеници који раде на шалтеру и странке које су у том тренутку заказане. Репортер: Дакле, на десет минута се заказује. Рецимо, ако ја данас одем на сајт, кад би онда био мој термин?

Вања Радошевић, Републички геодетски завод: Сутра можда се пронађе слободан термин. Тако да немамо ни преузимање решења, све се то шаље на кужну адресу или електронским путем како се договоримо са странком.

Репортер: Дакле, као што видимо, у Шалтер Сали није онако гужва на какву смо навикли.

Вања Радошевић, Републички геодетски завод: Није, само су ту запослени који раде на шалтеру и странка која у том тренутку има заказан термин. Сви запослени поштују прописе о заштити од Covid вируса које је донела Влада. Тако да сви носе маске, рукавице. Имамо стаклену баријеру испред запослених. Тако да поштујемо све мере које су прописане. Грађани су безбедни који долазе код нас.

Репортер: Значи, апел да грађани поштују да долазе у то своје заказано време.

Вања Радошевић, Републички геодетски завод: Да долазе у заказано време пошто шалтерски радници немају ни паузу. Увек попунимо када неко оде на паузу. Тако да су шалтери увек на располагању. Има неко ко има даје информације, прима захтеве и тако.

Репортер: И дакле, битна је информација да се не пуштају сви у Шалтер салу, него да су овде док не дође њихово време.

Вања Радошевић, Републички геодетски завод: Јесте. Овде су и не би требало чак ни овде испред Поште, тачно у заказано време могу да уђу. Тако да нема потребе ни раније грађани да долазе, него само у оном тренутку кад им је заказано, могу да дођу и да обаве оно што им треба.

Репортер: Хвала много!

Вања Радошевић, Републички геодетски завод: Ништа. Пријатно!

Репортер: Чули сте дакле, и видели како функционише Катастар. Нисмо улазили унутра, просто нема потребе да улазимо у просторије унутрашње. Свакако шалтер ради од пола осам, нема гужве. Заказује се на десет минута. И тај лист непокретности више, дакле, сада грађани могу да узму то код нотара, не морају више да чекају овде. Бојана толико за сада.

Релевантне вести