22.7.2024.

Поводом чланка објављеном на неколико портала, у којем се наводи да катастар има податке о тачном броју нелегалних објеката РГЗ истиче неколико кључних чињеница ради тачног информисања јавности.

Републички геодетски завод не води евиденцију бесправно изграђених објеката, нити у својој надлежности има послове који се тичу озакоњења. РГЗ одржава и води регистар уписаних објеката у катастар непокретности, као и евиденцију неуписаних објеката у катастар. Веома је важно нагласити да неуписани објекти нису нужно бесправно изграђени. Међу њима су и нелегално изграђени објекти, али и објекти који су изграђени са грађевинском дозволом, али за које још није прибављена употребна дозвола, што је услов за упис у катастар непокретности.

Укупан број уписаних објеката у катастар непокретности износи 4.975.253, док је број евидентираних неуписаних објеката 4.783.999 на основу сателитских снимака из епоха 2015-2016. и 2020-2021. Имајући у виду ове чињенице, тврдња да је број бесправно изграђених објеката према подацима катастра 1.670.000 је нетачна и обмањујућа. Такође, о незваничном броју бесправно изграђених објеката може само да се спекулише зато што нико не располаже прецизним подацима о овој евиденцији.

Релевантне вести