28.11.2023.

У препуној сали "Миконос", београдског хотела "Зира" одржана је прва заједничка радионица, од много планираних у организацији Геоудружења и Републичког геодетског завода.

Радионици је присуствовало преко две стотине чланова Геоудружења и њихових запослених, док су презентацију припремили представници Републичког геодетског завода, из Сектора за катастар непокретности и Сектора за дигиталну трансформацију, као и стручњаци у име извођача радова на изради софтверског решења.

/content/images/work/2023/ДГЕ - 2бд2.png

Презентацији је присуствовао и директор Републичког геодетског завода, мр Борко Драшковић, дипл.инж.геод, са својим сарадницима помоћником директора Сектора за катастар непокретности Огњенком Илић, и помоћником директора Сектора за дигиталну трансформацију, мр Данком Гарић, струк. мастер инж. геод. 

Радионицу је отворио и присутне поздравио Василије Ђурић, дипл.инж.геод. председник Геоудружења, који је напоменуо да је ово прва заједничка радионица у организацији Геоудружења и Републичког геодетског завода и да је планирано да се у наредном периоду константно одржавају заједничке радионице.

Директор РГЗ-а, мр Борко Драшковић је поздравио све присутне и затим одржао врло искрен и инспиративан говор, током којег је истакао да је веома важно неговати сарадњу Републичког геодетског завода и Геоудружења, да РГЗ сматра приватне геодетске организације својим запосленима. У свом обраћању нарочито је истакао да треба да се престане са етикетирањем "ми" и "ви" и да смо "ми једно тело", као и да треба да делујемо заједно и штитимо једни друге.

Затим је одржана презентација колега из Сектора за катастар непокретности и процедуре израде дигиталног геодетског елабората, подношења захтева за податке и подношења захтева за провођење промена, као и потребној документацији која се доставља уз дигитални геодетски елаборат.

/content/images/work/2023/DGE - 2.PNG

Представници Сектора за дигиталну трансформацију су уживо демонстрирали рад у еШалтеру, односно отварање предмета и подношења захтева за преузимање података, након чега су представници извођача радова на софтверском решењу демонстрирали рад у Модулу за геодетске организације (МГО) у коме се увозе преузети подаци и врши промена на дигиталном катастарском плану, како се врше контроле над извршеним радовима и израда дигиталног геодетског мануала, након чега је извршена демонстрација подношења захтева за провођење промена кроз еШалтер.

У наставку презентације постављана су питања везано за рад у МГО и за различите случајеве из праксе, на која су представници давале одговоре и уживо демонстрирале рад.

/content/images/work/2023/ДГЕ - 7.jpg

Презентација Дигиталног геодетског елабората је оставила веома позитиван утисак на све учеснике радионице, као и чињеница да ће донети знатне користи геодетским организацијама у даљем раду, јер сама процедура око издавања података и провођења промена у бази катастра непокретности неће бити могућа, а да то не раде сертификоване геодетске организације. Геоудружење се захвалило свим учесницима презентације, а посебно колегама из Републичког геодетског завода који су учествовали у презентацији, као и директору РГЗ-а мр Борку Драшковићу на искреним и добронамерним саветима.

/content/images/work/2023/ДГЕ - 8.jpg

Релевантне вести