7.10.2023.

Републички геодетски завод је доследан у својој мисији пружања транспарентних, законитих и поузданих информација грађанима Републике Србије у вези са тржиштем непокретности. Посвећеност овим принципима је неспорорна, а недавни надзор над радом РГЗ-а, спроведен од стране Повереника за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, само је потврдио ову чињеницу.

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности, у складу са својим мандатом, спровео је детаљан надзор над радом РГЗ-а 2.10.2023. године, након што је примио жалбе на рад РГЗ-а од стране Јавнобележничке коморе Србије и јавног бележника Србислава Цвејића, председника Коморе. Жалбе су се односиле на транспарентно извештавање РГЗ-а о стању на тржишту непокретности у којим се наводи Канцеларија јавног бележника Србислава Цвејића као канцеларија са највише достављених уговора и највећим обимом новчаних средстава са целокупног и делимично регулисаног тржишта непокретности. Овај надзор је укључивао детаљан преглед рада РГЗ-а и пракси у области транспарентности и законитости.

Резултати овог надзора су јасни и недвосмислени: РГЗ ради у складу са законима и најбољим светским праксама. Посвећеност РГЗ-а транспарентности и законитости не само да је у складу са законима Републике Србије, већ такође служи као пример највишим стандардима који се примењују широм света.

Повереник је професионално и објективно радио свој посао, не подлежући притисцима појединаца, чиме је потврдио своју непристрасност и посвећеност заштити интереса грађана Републике Србије и борбу за потпуну транспарентност рада државних органа и свих учесника на тржишту непокретности.

Републички геодетски завод је свестан да у јавности постоје предрасуде према РГЗ-у које датирају још од старог система земљишних књига. Међутим, држава Србија је реформисала и модернизовала систем катастра непокретности, где су јавни бележници постали непосредни сервис грађана. У светлу ових промена, постаје изузетно важно да Комора јавних бележника и њен председник активно подрже транспарентност и јавност у свом раду. Уместо борбе против ових принципа, заједнички рад на промоцији транспарентности и отворености допринеће изградњи поверења и правне сигурности грађана и осигурати даљи развој тржишта непокретности.

Записник о изврсеном и инспекцијском надзору ЗПЛ

Релевантне вести