14.6.2024.

Правилником о изменама и допунама Правилника о катастарском премеру, обнови катастра и геодетским радовима у одржавању катастра непокретности (,,Службени гласник РС,, број 93/23) дефинисан је дигитални елаборат геодетских радова, чији саставни део је дигитални геодетски мануал (ДГМ) у xml формату који се израђује у модулу за геодетске организације (МГО).

Поступак сертификације за рад са модулом за геодетске организације (МГО), који се користи у поступку израде дигиталног елабората геодетских радова (ДГЕ) почео је 6.5.2024.

Геодетске организације могу поднети захтев самостално пратећи ЛИНК, где могу проћи електронску обуку и где се налазе сва потребна упутства везано за сертификацију. Спровођење обуке се организује на  платформи фирме SRĐAN TOMAŠEVIĆ PR LESTE BEOGRAD,  по Одлуци РГЗ, Сектора за надзор и контролу број 07-373/2024, од 22.04.2024 донете на основу члана 8 и 9. Правилника  о поступку и условима за стицање сертификата за коришћење модула за израду ДГМ-а од стране ГО.

04.06.2024.године је пуштена у рад нова верзија апликације DQI која омогућава нови начин издавања података геодетским организацијама, као и могућност провођења графичких промена на основу достављеног ДГМ-а за чију израду је услов поседовање сертификата.

Обавештавамо све геодетске организације да је почео поступак сертификације за рад са модулом за геодетске организације (МГО), који се користи у поступку израде дигиталног елабората геодетских радова (ДГЕ) и да ће од 01.10.2024. године достава ДГЕ и израда дигиталног геодетског мануала у xml формату бити могућа искључиво преко МГО.

Наглашавамо да ће после периода паралелног рада који ће бити могућ до краја септембра од 01.10.2024. године достава ДГЕ и израда дигиталног геодетског мануала у xml формату бити могућа искључиво преко МГО и позивамо све геодетске организације да искористе овај период и сертификују бар једног запосленог како би успешно функционисали и у наредном периоду.

Релевантне вести