20.12.2019.

Медији у Гвајани пренели су интервјуе представника Републичког геодетског завода и Комесаријата за земљиште и премер Гвајане и најавили почетак сарадње две институције као резултат студијске посете Србији и РГЗ-у. Колеге из Гвајане боравиле су у Београду у јулу 2019. године. Испод штампаног и електронског издања можете прочитати превод на српски језик.

Србија ће помоћи у формирању географске базе података

Комисија за земљиште и премер Гвајане (GLSC) ради са Владом Републике Србије на изради одрживог плана за Националну инфраструктуру геопросторних података (NIGP) и геопросторне политике, како је јуче саопштило Одељење за информисање јавности (DPI).

На јучерашњој конференцији за штампу, Менаџер Дивизије за информационе системе GLSC-а Дејвид Кол је објавио да је комисија одржала продуктивне дискусије са Дарком Вучетићем, који је Начелник Центра за управљање геопросторним информацијама Републичког геодетског завода Србије из централне Европе.

Ови разговори би требало да доведу до развоја одрживе стратегије за геопросторне информације која се заснива на технологији, за коју се Кол нада да ће бити завршена у наредних пет година. Према DPI, такође је рекао да се политика геопросторних информација тренутно развија на нивоу Кабинета. Ово је битно, нарочито имајући у виду потенцијал економских промена и прву производњу нафте у Гвајани.

„Специфичне области сарадње које разматрамо се тренутно односе на помоћ у добијању подршке за креирање нечега што називамо „Национална инфраструктура геопросторних података“ која у суштини представља платформу...политика и стандарда и аранжмане између институција ради максималног коришћења геопросторних информација“, напомиње он.

Додаје да је Комисија развила план пута за финализирање таквог акта.

Вучетић је рекао да му је задовољство да ради са GLSC-ом и владом на овом подухвату и такође је нагласио значај овакве активности. „Геопросторни подаци су веома битни и могу помоћи да се ослободи моћ потенцијала свих влада широм света“.

Дејвид Кол, Менаџер Дивизије за информационе системе, Комисија за земљиште и премер Гвајане (фотографија: DPI)

Дарко Вучетић, Начелник Центра за управљање геопросторним информацијама, Републички геодетски завод Републике Србије (фотографија: DPI)

Електронски медији

Гвајана и Србија партнери на изради географске базе података

19. децембар 2019. године

Комисија за земљиште и премер Гвајане (GLSC) партнерски ради са Владом Републике Србије на изради одрживог плана за Националну инфраструктуру геопросторних података (NIGP) и геопросторне политике. Ово је у складу са Пројектом уређења одрживог развоја и управљања земљиштем Уједињених нација.

Дејвид Кол

На јучерашњој конференцији за штампу, Менаџер Дивизије за информационе системе GLSC-а Дејвид Кол је објавио да је комисија одржала продуктивне дискусије са Дарком Вучетићем, који је Начелник Центра за управљање геопросторним информацијама Републичког геодетског завода Републике Србије.

Према GLCS-у, ови разговори би требало да доведу до развоја одрживе стратегије за геопросторне информације која се заснива на технологији.

Кол се нада да ће стратегија бити завршена у наредних пет година.

Такође је поменуо да се политика геопросторних информација тренутно развија на нивоу Кабинета. Ово је битно, нарочито имајући у виду потенцијал економских промена и прву производњу нафте у Гвајани која се очекује 2020. године.

Дарко Вучетић

Геопросторне информације ће такође помоћи да GLSC и влада остваре Циљеве одрживог развоја (COR) као и Зелену стратегију развоја државе (GSDS) и да управљају свим активностима које се одвијају у свим секторима као што су образовање, привреда, инфраструктура, здравство и сектор земљишта. Кол је рекао да GLSC може да користи прикупљене информације за решавање изазова са којима се друштво или држава могу суочити.

„Специфичне области сарадње које разматрамо се тренутно односе на помоћ у добијању подршке за креирање нечега што називамо „Национална инфраструктура геопросторних података“ која у суштини представља платформу...политика и стандарда и аранжмане између институција ради максималног коришћења геопросторних информација“, напомиње он.

Додаје да је Комисија развила план пута за финализирање таквог акта. Вучетић је рекао да му је задовољство да ради са GLSC-ом и владом на овом подухвату и такође је нагласио значај овакве активности. „Геопросторни подаци су веома битни и могу помоћи да се ослободи моћ потенцијала свих влада широм света“.

Такође је рекао да је у Србији, на основу употребе геопросторних података, постигнута брзина у пружању услуга и повећан њихов квалитет у више сектора. Услуге за које би уобичајено требало неколико месеци се сада могу обавити за неколико дана и нада се да ће Гвајана ускоро бити на истом нивоу. (DPI)

Релевантне вести