24.6.2024.

Републички геодетски завод изражава забринутост због манипулативне кампање уредника Дневника 2 РТС-а и Поверенице за заштиту равноправности, Бранкице Јанковић. Сматрамо да недавна објава има за циљ да свесно обмањује јавност кроз лажне тврдње о заштити угрожених група.

Питање које се намерно прећуткује, а које РГЗ тражи од РТС-а и гђе Јанковић да јавно објасне, је колико би грађане Србије коштало укидање тренутног закона за шта се залажу, коме би тај новац ишао и колико би поступак уписа трајао. Истина која се сакрива од грађана је таква, да када би се неизмењена иницијатива Поверенице, која за циљ има урушавање целог система усвојила, грађани би своје захтеве морали да подносе искључиво судским путем. Наиме, по претходном закону, сви рокови за подношење старе документације у катастар су истекли 31.12.2020. године, што значи да би грађанима било онемогућено да подносе захтеве катастру, већ би морали покретати скупе и дуготрајне судске поступке, плаћајући адвокатске, судске и трошкове вештачења. Тиме би се трошкови које би грађани плаћали повећали више десетина пута, а време за подношење захтева катастру од пола сата повећало на више месеци, па и година колико би могао да траје судски поступак.

Садашњи закон, поред компликованог судског поступка, предвиђа подношење старе документације уз обавезну правну помоћ, чиме се грађанима осигурава адекватно информисање и заштита, смањује простор за корупцију и изнуду, као и успостављање строжег контролног механизма за све учеснике у систему управљања непокретностима.

Да је циљ иницијативе заиста заштита социјално угрожених грађана, она би се усмерила на смањење цена адвокатских услуга са посебним погодностима за социјално угрожене групе, за шта се РГЗ залаже, а не на додатно поскупљивање и отежавање поступка. Подсећамо да је против усвајања овог Закона од самог почетка била једино Адвокатска комора Србије која сада, због бојазни да ће изазвати револт младих адвоката, који не користе старе коруптивне шеме већ им је циљ продуктивност путем коришћења нових технологија, гурају Повереницу Бранкицу Јанковић да празним наративом заговара њихове интересе.

Главни разлог емитовања овог непрофесионалног прилога уредника РТС-а у којем је и поред законске обавезе учешће РГЗ намерно изоставио, је враћање појма “неуке странке” у систем. Постојање “неуке странке” је аболирање од кривичне одговорности оних који желе да рекетирају, варају и уцењују грађане Србије. Уклањање израза “неука странка” из закона и професионализација управних поступака није само формалност, већ кључни кораци ка транспарентнијем, одговорнијем и праведнијем систему.
 

Релевантне вести