10.5.2024.

Директор Републичког геодетског завода мр Борко Драшковић, био је један од званичних говорника на свечаном отварању 20. међународне научно-стручне конференције „Летња школа урбанизма и одрживог развоја“ у Новом Пазару.

Драшковић је објаснио да дигитализација катастра доноси ефикасније процесе у урбанистичком планирању и изградњи, омогућавајући инвестиције и унапређујући пословно окружење. Током свог обраћања, директор РГЗ-а је истакао да дигитализација омогућава транспарентније пословање што доприноси борби против корупције и побољшању пословне климе у Србији.

Осим директора РГЗ-а, на церемонији отварања присутнима су се обратили Нихат Бишевац, градоначелник Новог Пазара, др Дејан С. Ђорђевић, председник Асоцијације просторних планера Србије и др Александар Јевтић, председник Удружења урбаниста Србије.

/content/images/work/2024/05/DV LSU 2024.JPG

У оквиру уводног излагања, помоћник директора Сектора за развој и иновације Дарко Вучетић представио је једну од централних тема овогодишње конференције „Савремене тенденције и развој катастра у Србији“. Вучетић је објаснио да је развој српског катастра усмерен ка даљој дигитализацији, коришћењу најсавременијих технологија и измени застарелих законских решења. Такође је нагласио важност потпуне интеграције катастарских база података са другим системима државних органа, у циљу бољег планирања и одржавања инфраструктуре.

Током првог дана конференције помоћник директора Сектора за катастар непокретности, Огњенка Илић, представила је радове под називима „Улога професионалних корисника у државном систему управљања непокретностима“ и „Еволуција катастра водова у катастар инфраструктуре“, које је заједнички припремила са колегиницама Љубицом Драгутиновић, Милицом Лешњак, Горданом Коровљев и Дијаном Обровић.

Стручњаци из Републичког геодетског завода припремили су и представили неколико радова који су представљени другог дана конференције.

/content/images/work/2024/05/MK LSU 2024.JPG

Марина Кањо, Милош Кнежевић и Стефан Живић презентовали су рад под називом „Дигитализација и иновације у катастру непокретности: перспективе за 21. век“. Огњен Ђорђевић, Немања Костић, Илија Васиљевић и Ивана Штрбац су представили рад под насловом „Масовна процена вредности непокретности – један од стубова катастра за 21. век“, док су у оквиру исте тематске области представљена још два рада запослених у РГЗ-у: „Тржиште непокретности у Републици Србији: Транспарентност и доступност ауторитарних података“ аутора Јелене Антић, Ивана Бендића и Иване Штрбац, као и „Професионални корисници и регистар цена непокретности: утицај на тржишну транспарентност“.

/content/images/work/2024/05/VS LSU 2024.JPG

Помоћник директора Геосектора, Јелена Матић Вареница, презентовала је рад под називом „Парцела – носилац информација – интеграција дигиталних података у управљање земљиштем у 21. веку“, који је написала заједно са Сашом Рикановићем, Вањом Шимунић и Жељком Шимуновићем. Веома актуелан рад под називом „Имплементација интегрисаних ISO стандарда (ISO 9001, ISO/IEC 27001 и ISO/IEC 27701) – доказ квалитетних и безбедних пословних процеса и услуга представили су Бранислава Ракић, Владица Убавић, Василија Живановић и Далибор Бабић.

/content/images/work/2024/05/VU LSU 2024.JPG

Последњег дана конференције Ана Ђурковић и Биљана Мартиненко представиће рад под називом „Информациони систем катастра непокретности као бенефит за савремени надзор и контролу“.  

Јубиларна, двадесета по реду међународна научно-стручна конференција „Летња школа урбанизма“ одржава се од 9. до 11. маја 2024. године у Новом Пазару. Конференција окупља стручњаке из области урбанизма и просторног планирања, пружајући платформу за размену знања и искустава из ове области.

TV Happy, 15. 05. 2024.

Релевантне вести