18.5.2023.

Регистар ризика од катастрофа, развијен у сарадњи Републичког геодетског завода и Сектора за ванредне ситуације Министарства унутрашњих послова, привукао је велику пажњу учесника конференције УН-а о отпорности градова на природне непогоде и спремност за реаговање на земљотресе, која је недавно одржана у Скопљу.

Представница РГЗ-а, Вања Шимунић, презентовала је све могућности Регистра учесницима из 19 земаља, међу којима су представници државних институција, међународних организација, приватног сектора и цивилног друштва. Посебно је привукла пажњу способност РГЗ-а да комбинује искуство коришћења дигиталних платформи и прикупљања података са стручним знањем експерата за управљање ванредним ситуацијама, што омогућава максимално искоришћење постојећих извора података. Овакви сервиси су ретки у свету и представљају значајан корак напред.

/content/Vesti/2023/05/SVk - skoplje2.png

Учесници конференције су изразили интересовање за могућности које Регистар ризика пружа у урбанистичком планирању ради превенције или ограничавања употребе ризичних делова територије за одређене намене. Такође, били су заинтересовани за развој елемената који омогућавају одређивање евакуационих путева, дефинисање подручја мањег ризика и идентификацију места за збрињавање угрожених и повређених.

Конференцију је организовао Програм Уједињених нација за развој (УНДП) како би инспирисао акцију и предложио политике за побољшање отпорности градова широм света. Скопље је изабрано за домаћина у време обележавања 60. годишњице разорног земљотреса који је значајно утицао на животе становника града и преобликовао урбани развој.

Релевантне вести