16.11.2022.

На позив Европског парламента и Eurogeographics-a директор Републичког геодетског завода, мр Борко Драшковић, учестоваће у Бриселу на дебати „Мапе за Европу вођену подацима“ коју организује Кристијан Бушој, председник Одбора Европског парламента за индустрију, истраживање и енергетику. Ово је изузетна прилика и привилегија да једна српска државна институција пред највишим европским ауторитетом презентује свој рад.

У позиву госпође Лее Бодосиан, генералног секретара и извршног директора Eurogeographics-а, стоји:

„Ваше присуство би било веома цењено јер су званични подаци које је произвела институција на чијем сте челу, кључни за већину индустријских политика, а Републички геодетски завод представља лидера у пружању технолошке експертизе за успостављање грађевинских основа за друштво које се коришћењем поузданих података и услуга континуирано оснажује и унапређује“.

Дебата ће имати снажан фокус на демонстрацији начина на који се географске информације користе у решавању неколико питања: од примене Зелене агенде или Стратегије мултимодалног транспорта до обезбеђивања ефикасних решења за институције цивилне заштите и управљање катастрофама, као и одговоре на изазове које нам намеће Ковид-19.

Србија је препозната као модерна и дигитално оријентисана држава која прати глобалне трендове, дигитализацију и циљеве одрживог развоја. Републички геодетски завод је пример добре праксе како се уводе и примењују нове технологије и знања, због чега је РГЗ добио прилику да презентује дигиталну платформу Геосрбија која обједињује све податке са геопросторном компонентом, што је од изузетне важности у случају ванредних ситуација и процене ризика у кризним ситуацијама, док грађанима, јавном и приватном сектору обезбеђује ефикасније и прецизније пословање.

Подсећамо да је модел српског катастра, након спроведене реформе уз помоћ Светске банке, оцењен као веома успешан и као такав презентован у Уједињеним нацијама. Све ово је потврда стручности и преданог рада које ову институцију дефинишу као лидера у знању и иновацијама.

Релевантне вести