8.8.2024.

На главној седници 14. заседања Организације Уједињених нација за глобално управљање геопросторним информацијама у Њујорку, Дарко Вучетић, помоћник директора за развој и иновације у РГЗ-у, представио је европску позицију у вези са применом геопросторних информација за одрживи развој и отпорност на климатске промене. Kао члан Извршног одбора ове организације за Европу, Вучетић је нагласио будуће активности које су кључне за постизање циљева одрживог развоја до 2030. године, уз посебан акценат на значај даље сарадње између различитих организација и експертских група УН.


Учешће делегације РГЗ-а представља још једну потврду да Република Србија и Републички геодетски завод уживају изузетну међународну репутацију захваљујући оствареним резултатима и реформама спроведеним последњих година. Уједињене нације су похвалиле допринос РГЗ-а и Републике Србије у припреми стратешких оквира за ефикасну примену Интегрисаног оквира за геопросторне податке.

Представници Светске банке и Уједињених нација издвојили су РГЗ као пример институције која је ефикасно спровела дигитализацију својих пословних процеса, користећи иновативна решења, добру организацију и ефикасну измену законских оквира. Такође, Србија је међу првима у свету израдила Акциони план за имплементацију Интегрисаног оквира за геопросторне податке и Социо-економске студије утицаја геопросторних података.

На 14. заседању Организације Уједињених нација за глобално управљање геопросторним информацијама, које се одржава у Њујорку од 07.08. до 09.08.2024. године, Републички геодетски завод је још једном препознат као институција чије реформе и резултати служе као светски пример и узор за многе земље.
 

Релевантне вести