23.7.2021.

Поводом текста објављеног на сајту Нова.рс 20. јула 2021. године под насловом “Отворено писмо министру Томиславу Момировићу”, које су упутила три нерепрезентативна и лажна синдиката Републичког геодетског завода (РГЗ) - "Независност", АСНС и Јединствена огранизација синдиката (ЈОС), у коме су изнели низ неистинитих информација о пословању у РГЗ – у, желимо да демантујемо њихове наводе.

У циљу тачног информисања желимо да нагласимо да су ефекти примене Закона о поступку уписа у катастар непокретности и водова апсолутно позитивни, а не, како тврде ови синдикати наштимовани. РГЗ је од примене тог закона увео више дигиталних сервиса захваљујући којима је поступак уписа непокретности у катастар поједностављен и убрзан. Последњи статистички подаци показују да је у просеку за решавање захтева потребно 3,2 дана, док се за предмете на другом степену такође одговара у року, а то је до 60 дана. Захваљујући Закону сваки процес има свој почетак и крај, има свој дигитални траг, тако да нема места корупцији и злоупотребама. Подаци са тржишта непокретности показују да су понуђени електронски сервиси РГЗ-а допринели унапређењу конкурентности српске привреде. За кратко време промет непокретности је од минус 80 одсто дошао на плус 20 процената. Истичемо да су анализу ефеката примене урадили стручни, независни консултанти који су утврдили знатно унапређење транспарентности и правне сигурности грађана што доказују горе изнети подаци. 

Такође, желимо да укажемо на неодговорно понашање челника тих синдиката Зорана Благојевића, Стевана Тодорова и Дијане Константиновић. Они су у јавност изнели више од стотину отворених писама упућених председнику Републике Србије, премијерки Републике Србије, министрима, запосленима у РГЗ-у и медијима. Због системског урушавања пословног угледа директора РГЗ-а,  мр Борко Драшковић је поднео Првом основном суду у Београду 26. 10. 2020. године тужбу против представника наведених синдиката. Суд је размотрио наводе из тужбе и 25. 3. 2021. године позвао на рочиште сва три представника синдиката, као и овлашћено лице из РГЗ-а. Позиву суда одазвали су се овлашћени представник РГЗ-а и представник синдиката АСНС, док представницима синдиката Независност и ЈОС суд није могао да уручи позив. Друго рочиште заказано је за  27. мај 2021. године. На рочиште су се одазвали овлашћено лице из РГЗ-а, испред синдиката АСНС Стева Тодоров и пуномоћник Зорана Благојевића из синдиката Независност. Позив Дијани Константиновић из ЈОС-а још једном није уручен. Она и даље не прима позив за ново рочиште заказано за 9. јул, па је оно по трећи пут одложено. На треће рочиште дошли су овлашћени представник РГЗ-а и директор Борко Драшковић, пуномоћник Зорана Благојевића и Стева Тодоров, представници синдиката „Независност“, односно АСНС. Неодазивање судском позиву довело је до тога да ни после више месеци суд није у могућности да решава предмет по тужби директора РГЗ-а Борка Драшковића у којој сва три синдиката треба пред судским органима да докажу своје тврдње о пословању у РГЗ које су износили у отвореним писмима председнику Републике Србије, премијерки Републике Србије, министрима, запосленима у РГЗ-у и медијима. Иако се синдикати служе најпрљавијом медијском кампањом у којој износе оптужбе без иједног валидног доказа, РГЗ ће наставити свој фокус у позитивном смеру и радиће на добробит свих грађана. Оно што синдикати не могу да оспоре је, да је РГЗ постао симбол позитивних промена у оквиру администрације Републике Србије што су верификовале и угледне међународне институције попут Светске банке. И поред свих злонамерних оптужби РГЗ позива синдикате да заједно са нама раде на добробит грађана а не уских интересних група које се руководе погрешним начелом „што горе то боље“. Оспоравањем евидентних успеха РГЗ-а синдикати још једном потврђују своју неспособност да буду део успеха и тиме оправдају свој неуспех да помогну реформе државног система Републике Србије. 

Релевантне вести