23.7.2024.

Као одговор на најаву новог текста у листу „Нова економија”, Републички геодетски завод жели да информише јавност и наше партнере о наставку тенденциозног и манипулативног извештавања које наручују интересне групе преко листа „Нова економија”, подривајући реформе и борбу против корупције у сектору управљања непокретностима.

Главна и одговорна уредница „Нове економије“, г-ђа Биљана Степановић, активно учествује у овим медијским активностима објављујући наручене текстове, не дозвољавајући да друга страна изнесе своје аргументе. Након објављивања нетачних информација у претходном издању, РГЗ је, у складу са законом, затражио објављивање демантија. Госпођа Степановић, иако је закон на то обавезује, није испоштовала ову законску обавезу, ни у дигиталном ни у штампаном формату.

Свесна обавезе да објави одговор РГЗ-а, г-га Степановић сада покреће нову интензивну кампању преко листа „Нова економија“ како би оправдала своје поступке пред неизбежним објављивањем истине. У том контексту, очекујемо да се у јавном дискурсу по добро познатом моделу, паралелно са дезинформацијама уреднице листа „Нова економија”, појаве и лажни синдикати, појединци попут  појединих адвоката и тзв. експерата за некретнине који немају стварно познавање катастра, а који ће подржавати ове дезинформације. Овај устаљени сценарио ћемо документовати и проследити надлежним институцијама како бисмо осигурали да се поштују права и глас друге стране у складу са законом и професионалним стандардима.

Републички геодетски завод обавештава јавност да смо упутили званичан допис Европској делегацији у Србији, реагујући на неистините тврдње објављене у овом листу. Текстови којима су ширене лажи и дезинформације о раду РГЗ-а су објављени као део пројекта „Домино ефекат – борба против лажних вести из области економије", финансираног од стране Европске уније, што представља злоупотребу европских фондова. Републички геодетски завод очекује од Европске делегације и свих партнера да преиспитају финансирање пројеката који се злоупотребљавају за нападе на државне институције и да се јасно дистанцирају од пракси које подривају темеље демократског друштва.

Упркос овим изазовима, РГЗ наставља са транспарентношћу и доступношћу информација, што потврђују и међународни експерти, а не интересне групе. Кампања против Републичког геодетског завода, коју реализује г-ђа Биљана Степановић, као главна и одговорна уредница „Нове економије“ је управо наручена од стране ментора ових интересних група што ћемо у нареднима данима да разоткријемо јавност. Увођењем ISO стандарда против корупције, индекса цена непокретности, и недавно, услугом процене вредности станова, РГЗ доприноси све већој правној сигурности и заштити грађана од превара на тржишту непокретности.

На питање шта се дешава у РГЗ-у, одговор је јасан: институција постаје све отпорнија на манипулације и корупцију, осигуравајући да се права грађана поштују и штите у сваком сегменту управљања непокретностима.

За све додатне информације, молимо контактирајте нашу службу за информисање.

Допис РГЗ-а Делагацији ЕУ у Србији
Захтев за објављивање одговора РГЗ-а часопису Нова економија

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Релевантне вести