10.8.2023.

Републички геодетски завод саопштава да је човек ујео пса! РГЗ разуме да овакви сензационални наслови читају али истина мора бити пре свега како би се заштитила правна сигурност грађана и њихово објективно и истинито информисање.

Наслове које сте ових дана могли да видите у медијима као што су:

 „ПОПАДАЛИ НА ПРИМОПРЕДАЈИ - УХАПШЕНИ РАДНИЦИ КАТАСТРА У НОВОМ САДУ, ТРАЖИЛИ ЗА УСЛУГУ 7.000 ЕВРА!“

„У СЛУЖБИ ЗА КАТАСТАР ПРИМАЛИ МИТО: ТРАЖИЛИ 7.000 ЕВРА ЗА УПИСИВАЊЕ У РЕГИСТАР“

„УХАПШЕНИ СЛУЖБЕНИЦИ КАТАСТРА: ТРАЖИЛИ МИТО ОД ВЛАСНИКА СТАНОВА ЗА УПИС ВЛАСНИШТВА“

„У СЛУЖБИ ЗА КАТАСТАР У НС ПРИМАЛИ МИТО: ТРАЖИЛИ 7.000 ЕВРА ЗА УПИСИВАЊЕ У РЕГИСТАР, ПА УХАПШЕНИ“

„У НОВОМ САДУ ЗБОГ ПРИМАЊА МИТА УХАПШЕНИ ЗАПОСЛЕНИ У КАТАСТРУ“

су наслови са истим циљем као наведени пример.

РГЗ, остајући веран вишегодишњој посвећености борби против корупције, приморан је да реагује на поједине наслове који замагљују границу између лажи и истине.

Наведени натписи не одговарају реалности и стварају искривљену слику о функционисању коруптивне „хоботнице“, чиме се погрешно усмеравају и значајно смањују домети борбе против корупције и негују предрасуде које датирају из периода земљишне књиге.

Максимално подржавамо институције тужилаштва и полиције али апелујемо да се не дозволи медијска злоупотреба радњи које ове институције свакодневно предузимају заједно са Републичким геодетским заводом, а која за последицу има смањење угледа и репутацију институције која штити имаовину грађана Србије. Тиме се ствара правна несигурност код грађана и угрожава правни поредак Републике Србије.

Кренимо редом.

Ухапшени радници катастра у Новом Саду – НЕТАЧНО!

По нашим сазнањима, лице М.М. обавља приватну самосталну делатност која се бави консалтинг услугама у Новом Саду и није радник Службе за катастар непокретности. Дакле, чин примања мита о којем извештавају медији није извршен од стране службеника РГЗ-а, што представља велику разлику. Наиме, РГЗ је користио сваку прилику да обавести јавност да се ланац корупције генерише из спољних извора, у повезаним системима, путем „коруптивних посредника“, који врше обмане, представљајући Кастастар као проблем који се решава само преко „везе“, проналазећи у томе финансијски интерес. Нажалост, наратив „коруптивних посредника“ прихватају и добронамерни (али недовољно информисани) појединци, због чега се погрешна перцепција корупције шири у јавности, слично као многе „теорије завере“.  Даље, лице Р.Ј. такође није радник Службе за катастар непокретности Нови Сад али јесте запослено у РГЗ-у, и то не на месту државног службеника - одговорног лица, већ као референт - извршилац (лице са средњом школском спремом), а према досадашњим сазнањима се не доводи у везу са самим чином тражења и примања мита од 7.000 евра. Очекујемо да наведено лице сноси одговорност за све кажњиве радње уколико је учинило, у чему смо пружили сву потребну помоћ органима гоњења, али не можемо да прећутимо извртање чињеница.

 Службеници катастра тражили мито – НЕТАЧНО!

Као што смо већ истакли, тражење и примање мита се, према тренутно доступним инфомацијама, односи на лице М.М., које није радник Катастра већ приватни предузетник.

Републички геодетски завод се активно и свакодневно бори против корупције увођењем потпуне дигитализације и транспарентности у свом раду у чему смо лидери у целој Европи.

Преостаје да се закључи: Не, ни овог пута није човек ујео пса. Права информација гласи: ТУЖИЛАШТВО И ПОЛИЦИЈА ОТКРИЛИ ЈОШ ЈЕДНОГ КОРУПТИВНОГ ПОСРЕДНИКА! ПОТВРЂЕНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ РГЗ-А О ФУНКЦИОНИСАЊУ КОРУПТИВНИХ ЛАНАЦА!

 

Релевантне вести