14.5.2019.

Руководство Републичког геодетског завода (РГЗ) донело је Директиву о нормирању радних процеса у служби за катастар непокретности. Акт је донет с циљем да спречи корупцију и омогући потпуну транспарентност рада.

Директор РГЗ Борко Драшковић истиче да Директива показује нулту толеранцију руководства према нераду запослених и да је подржана новим софтверским решењем које онемогућава нерад. Циљ је да се се убрза процес рада и скрати време решавање предмета.

„Ново софтеврско решење омогућава праћење појединачне ефикасности радника, чиме се значајно побољшава брзина решавања предмета. Систем омогућује да се види ко ради а ко не, ко намерно задржава одређени предмет са циљем да прими мито, односно изнуди новац, а ко ради савесно и ефикасно, без успоравања радног процеса. Приоритет у нашем раду је пружање квалитетне услуге грађанима“, објашњава директор Драшковић.

Он додаје да, без обзира да ли је нерад последица немара, незнања, намере или политичког деловања, квалитетна услуга грађанима остаје приоритет РГЗ. Такође, софтвер бележи и све тешкоће у процесу рада.

Директиву о нормирању радних процеса у служби за катастар непокретности РГЗ је донео по први пут. Нормирање базирано на Директиви нема за циљ само да се казне лоши радници, већ и да се награде они који доприносе ефикасном раду институције.

Директор Драшковић напомиње да се овим потезом  јасно ставља до знања да РГЗ води рачуна о грађанима и њиховим грађанским правима. Од примене Директиве се очекује да настави тренд добрих резултата, од којих је за грађане најважније већ видно скраћено време чекања на предмете, које је у просеку смањено три пута у поређењу са временом чекања пре шест година.

„Директива, као и свака антикорупцијска мера, сигурно ће изазвати отпор и незадовољство код извесног дела радника, али ми смо је пажљиво сачинили, водећи рачуна о изазовима који могу настати приликом њене примене. Сведоци смо чињенице да овај систем не штити само грађане већ и раднике, јер мали број нерадника нарушава углед институције и запослених који су изнели огроман терет реформских процеса“, закључује директор РГЗ Борко Драшковић.

Релевантне вести