15.1.2020.

Применом нових технолошких решења и поступака у обезбеђењу ажурних геопросторних информација до сада је извршено  ажурирање података у катастру непокретности  о државном пољопривредном земљишту за 110 Општина на територији Републике Србије.

На овај начин остварена је значајна временска и финасијска уштеда у буџету Републике Србије од 50.000.000 динара, у односу на реализацију класичног утврђивања културе и катастарског класирања земљишта , и омогућено је ефикасније и адекватније управљање пољопривредним, али и шумским земљиштем у државној својини.

Републички геодетски завод и Управа за пољопривредно земљиште Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и у 2020. години настављају сарадњу на усаглашавању правног и фактичког стања на катастарским парцелама применом савремених технолошких решења и поступака рада.

Усклађивањем података уписаних у катастар непокретности са фактичким стањем на терену обезбеђују се поуздани  подаци о површини пољопривредног земљишта у државној својини, који су због вишедеценијског неажурирања  услед скупог поступка државног премера били некоректни. У наведене површине убрајају се и парцеле чија је култура у катастру непокретности регистрована као обрадиво пољопривредно земљиште  у складу са подацима последњег државног премера, а на терену су парцеле обрасле шумом.

Податке о працелама код којих постоји неусаглашеност у погледу начина коришћења у односу на податке регистроване у катастру непокретности општине, надлежна општинска Комисија за израду годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта шаље Управи за пољопривредно земљиште, у циљу  провере, систематизације и прослеђивања РГЗ-у на даље поступање.

Дипломирани инжењери пољопривреде из Републичког геодетског завода, Сектора геодетских послова, на  основу достављених података надлежних институција коришћењем функционалности  дигиталне платформе геопросторних података ГеоСрбија, апликације е-Катастар, као и сателитских снимака врло високе резолуције и других података, за сваку предметну парцелу идентификовали су начин коришћења и катастарску класу. На основу утврђеног стања формирани су записници и упућени надлежним Службама за катастар непокретности у циљу промене уписа у катастарском операту.  

Релевантне вести