17.12.2020.

Изградња објекта архивског депоа Републичког геодетског завода који ће се налазити на парцели коју је држава доделила, започета је 16. децембра 2020. године. Архивски депо ће бити смештен између Батајничког друма и старог новосадског пута, ван градске гужве и на 15 километара од центра града.

Претходно су прибављене све потребне дозволе, а на већ уређеном градилишту су се јуче окупили представници инвеститора (Република Србија - Републички геодетски завод), извођача (фирма „Модулор“ са својим конзорцијумским партнерима који су изабрани на јавном тендеру као најповољнији извођач), Светске банке (која финансира изградњу) и руководиоци надзора из фирме „Беопотез“.

/content/Vesti/2020/12 Децембар/Арх депо 4.jpg

Изградњом архивског депоа, РГЗ решава вишедеценијски проблем смештаја своје архивске грађе, која има статус трајног чувања и још увек има употребну вредност, јер служи за решавање имовинско - правних спорова и са њом се може реконструисати историјат и континуитет власништва сваке непокретности. Наравно, уколико је сачувана, јер се на нашим просторима кроз бурне епохе 20. века доста тога уништило.  

/content/Vesti/2020/12 Децембар/Арх депо 2.jpg

РГЗ се кроз своје специјализовано Одељење архива брине да сачува, и по потреби, ревитализује и дигитализује комплетну сачувану  архивску грађу. Постоји константни мањак адекватног смештаја и напори да се до њега дођу трају више од две деценије.

Архивски депо се гради по савременим стандардима за овакву врсту објекта и поред класичних просторија за смештај архивске грађе, садржи и специјализоване просторије за дезинфекцију заражене архивске грађе и рестаурацију оштећене, као и просторе за пријем странака, скенирање и фотографисање. 

/content/Vesti/2020/12 Децембар/Арх депо 5.jpg

Сва архивска грађа која се смешта у овај депо ће бити доступна грађанима и у растерској форми, пошто је претходно дигитализована (скенирана или фотографисана). Рок за завршетак градње је годину дана, а изградња објекта се финансира кредитом Светске банке.

Релевантне вести